Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Opozícia kritizuje novelu zákona o štátnej službe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

V pléne tvrdili, že koalícia koná v rozpore s vlastným programovým vyhlásením, v ktorom sa zaväzuje k odpolitizovaniu štátnej správy a k transparentnosti pri obsadzovaní postov.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili 12. rokovací deň aktuálnej 40. schôdze diskusiou k návrhu novely zákona o štátnej službe. Koaliční poslanci predložili k novele pozmeňujúci návrh, ktorý má zabezpečiť posilnenie kompetencií ministra vnútra pri zmenách na pozíciách nadriadených v Policajnom zbore (PZ).

Opoziční poslanci návrh kritizujú. V pléne tvrdili, že koalícia koná v rozpore s vlastným programovým vyhlásením, v ktorom sa zaväzuje k odpolitizovaniu štátnej správy a k transparentnosti pri obsadzovaní postov.

"Ak si to vyžaduje dôležitý záujem služby, môže minister previesť aj bez uvedenia dôvodu nadriadeného na inú funkciu v tom istom mieste výkonu štátnej služby alebo do iného služobného úradu," píše sa v návrhu.

Poslanci budú v rokovaní aktuálnej schôdze pokračovať vo štvrtok (7. 10.) o 9.00 h. Na programe majú návrhy z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), medzi nimi aj novelu zákona o verejnom obstarávaní. Prerokovať tiež majú ešte správu za rok 2020 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ako aj návrh programu štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí na rok 2022.