Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Opozícia navrhuje odvolať ministra spravodlivosti T. Boreca

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Dnešnú mimoriadnu schôdzu iniciovali predstavitelia opozičných strán združených v Ľudovej platforme.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Opozícia v zložení SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd navrhuje odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD). Oznámila to dnes v parlamente po tom, ako parlamentná väčšina neschválila program mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorá sa mala venovať stavu slovenskej justície.

"Dávame návrh na odvolanie ministra Boreca preto, lebo urobil naozaj aj chyby, ale hlavne preto, že nepodporil normálnu, reálnu debatu, ktorú sme tu mali dnes viesť," vysvetlil na dnešnom brífingu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Šéf rezortu spravodlivosti tvrdí, že Národná rada je jediný zákonodarný a ústavodarný orgán v SR a on ako minister nemá žiadne právo diktovať poslancom, ako majú hlasovať. "Prekvapuje ma takáto základná nevedomosť dlhoročného poslanca a zároveň predsedu parlamentnej politickej strany," uviedol Borec vo svojom dnešnom stanovisku.

Zapakoval tiež, že samotnej diskusii o stave justície sa v žiadnom prípade nebráni. "Odmietam však pokusy zneužiť dlhodobo zložitú situáciu v justícii na presadzovanie úzkych politických cieľov niektorých opozičných poslancov," dodal Borec.

Podľa šéfa KDH Jána Figeľa je súčasná situácia v slovenskej justícii znepokojivá až alarmujúca. "Je maximálne nezodpovedné nedovoliť diskusiu na takúto tému vtedy, keď vieme, že minimálne za posledný polrok, za tento polrok vládnutia Smeru-SD, neboli do Národnej rady predložené žiadne návrhy, ktoré by zlepšili stav justície," doplnil predseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Podľa jeho slov sa nepokračuje v tom, čo odštartovala bývalá vláda Ivety Radičovej, a to je otváranie súdnictva a justície. "Máme o čom diskutovať a využijeme všetky možnosti opozície, ktoré nám túto diskusiu umožnia," avizoval Bugár.

Dnešnú mimoriadnu schôdzu iniciovali predstavitelia opozičných strán združených v Ľudovej platforme. Výsledkom rokovania malo byť uznesenie, v ktorom by NR SR vyjadrila znepokojenie nad súčasným stavom justície. Zároveň by zákonodarcovia požiadali vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície.

Rokovanie o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku dopadlo podľa očakávania. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) schôdzu otvoril, vládny Smer-SD však nepodporil program, plénum teda nemalo o čom rokovať a Paška schôdzu vzápätí ukončil. Celý proces trval len pár minút. Sociálni demokrati tento postup avizovali už v utorok (13.11.).


Predseda parlamentu Pavol Paška
Foto: TASR/Martin Baumann

P. PAŠKA: Ak opozícia navrhne odvolať T. Boreca, nejde jej o skutočné riešenia



Ak opozícia navrhne odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), potvrdí, že je jej bližšie spolitizovanie témy stavu justície ako skutočné riešenia. V Národnej rade SR to dnes povedal jej predseda Pavol Paška (Smer-SD) po tom, ako parlamentná väčšina neschválila jednobodový program mimoriadnej schôdze, ktorá sa mala venovať stavu slovenskej justície.

Dodal, že opozícii na dnešnom rokovaní grémia navrhol, že dnes neschválený bod programu zaradí na decembrovú schôdzu hneď za návrh zákona o štátnom rozpočte pre rok 2013. Ako sa opozícia zachová, to necháva Paška na ňu. Upozorňuje ju však, že ak sa opozícia uchýli kvôli svojim politickým záujmom k návrhu na odvolanie Boreca, bude to považovať za smiešne. Borec je podľa Pašku muž na správnom mieste.

"Ak prídu s návrhom na odvolanie ministra Boreca len preto, že chcú preukázať, že politikum a spolitizovanie tejto témy im je bližšie ako racionálne logické riešenia, ktoré som ponúkol, len potvrdia, že nemajú skutočný záujem o riešenie problémov, ale v zúfalom úsilí ich opozičnej impotencie hľadajú tému, cez ktorú by sa mohli verejnosti prihovoriť," povedal Paška. Podľa neho, ak to opozícia urobí, "úplne zdiskredituje ústavný inštitút návrhu na odvolanie ministra".

Paška zdôraznil, že justícia, jej stav a dôveryhodnosť je pre neho dôležitá a Smer-SD je kedykoľvek pripravený o nej hovoriť. Na otázku, prečo o nej teda nehovorí parlament dnes, odpovedal, že je tak, ako rozhodla väčšina. Informoval, že na budúci týždeň sa uskutoční stretnutie predstaviteľov súdnej moci aj poslancov. "Témy o ktorých chcem hovoriť, sú nielen imunita a platové náležitosti sudcov, ale najmä aj otázka dôveryhodnosti," priblížil predseda parlamentu. Na tomto rokovaní by sa mal zúčastniť predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, minister spravodlivosti Tomáš Borec, predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, ale aj bývalá šéfka rezortu justície Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) a iní.