Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia zvoláva mimoriadnu schôdzu pre správanie sa k ombudsmanke

Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová . Foto: TASR/Martin Baumann

Pavol Paška musí zvolať rokovanie do siedmich dní. Či sa aj uskutoční, je však otázne. Na začiatku sa totiž bude hlasovať o programe schôdze. Ak neprejde, diskutovať sa nebude.

Bratislava 23. januára (TASR) - Vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády z 8. januára, kedy nebolo verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej umožnené prehovoriť, navrhnúť predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD) prerokovanie mimoriadnej správy ombudsmanky o možnom porušovaní základných práv a slobôd a požiadať vládu o uspokojivé vyriešenie sídla verejného ochrancu práv.

Toto sú ciele mimoriadnej schôdze NR SR, ktorú dnes svojimi podpismi iniciovali strany Ľudovej platformy (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd).

Paška musí zvolať rokovanie do siedmich dní. Či sa aj uskutoční, je však otázne. Na začiatku sa totiž bude hlasovať o programe schôdze. Ak neprejde, diskutovať sa nebude.

Opoziční poslanci pripomínajú, že Dubovcová sa obrátila na vládu SR v súvislosti s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou, na ktorý má iný názor ako inšpekcia. "Ľudské práva sú základným ústavným princípom našej spoločnosti. Dohľad nad ich dodržiavaním má práve úrad ombudsmanky. Vláda ju odmietla vypočuť a tlačí tak Slovensko z cesty demokracie na inú cestu," vyhlásil líder Mostu-Híd Béla Bugár.

Predseda KDH Ján Figeľ označil postup kabinetu z 8. januára za prejav arogancie moci. "Smer sa, žiaľ, stále viac prejavuje ako štátostrana, ktorá nemá rada kontrolu," povedal. Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo je presvedčený, že umlčiavanie diskusie je v demokratickej spoločnosti nepredstaviteľné. "Oni pomerne hlboko urazili ženu, som presvedčený, že tá partia mužov by sa jej mala ospravedlniť," navrhol.

Lídri opozičných strán si uvedomujú, že Smer-SD, ktorý má v parlamente jasnú väčšinu, nemusí program schôdze schváliť. Aj tak sú presvedčení, že to má zmysel a sú povinní konať. "Iba 'looser' ide len do vyhratých súbojov," dodal Frešo.

"Návrh na zvolanie schôdze ešte poslanci nepodali, preto nemáme na čo reagovať," povedal pre TASR Paškov hovorca Pavol Chovanec. Podľa šéfky klubu Smeru-SD Jany Laššákovej je dnes predčasné hovoriť o tom, či sociálni demokrati schvália program schôdze alebo nie. "Opozícia dnes iniciovanie schôdze len oznámila, musí vyzbierať podpisy, odôvodniť návrh a predseda parlamentu musí schôdzu zvolať. Teraz je to predčasné," uviedla pre TASR. Ako sa Smer-SD pri hlasovaní o programe zachová, povie po tom, keď sa strana oboznámi s dôvodmi opozície.

Polícia ešte v júni 2013 odmietla, že by pri zásahu v rómskej osade konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí vrátane detí. Na výsluch predviedli 15 ľudí, dve osoby boli obvinené z útoku na verejného činiteľa.

Krajská prokuratúra v Prešove prikázala začať trestné stíhanie v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodvou pre podozrenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a porušovania domovej slobody.