Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

D. Lipšic napadne vyradenie opozičných návrhov na Ústavnom súde

NR SR, ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lipšic tvrdí, že pokiaľ sa vyzbiera 30 poslaneckých podpisov a mimoriadna schôdza je zvolaná, mala by sa vždy konať.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA) pripravuje podanie na Ústavný súd SR, ktorým chce napadnúť vyradenie opozičných poslaneckých návrhov z programu parlamentnej schôdze. Podľa neho Smer-SD vyradením návrhov porušil ústavné právo poslancov. Na ústavný súd sa plánuje obrátiť v októbri.

Podanie má mať dve časti. Nebude sa týkať len vyradenia návrhov, ale aj práva na mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Na jej zvolanie je potrebných minimálne 30 poslaneckých podpisov. Na začiatku mimoriadnej schôdze sa zvyčajne schvaľuje program. Pokiaľ väčšina program neodsúhlasí, schôdza sa nekoná. Program sa neschvaľuje len pri návrhu na odvolanie člena vlády.

Lipšic tvrdí, že pokiaľ sa vyzbiera 30 poslaneckých podpisov a mimoriadna schôdza je zvolaná, mala by sa vždy konať. Jej konanie by nemalo podľa neho závisieť od schvaľovania programu. Aj to chce nechať preveriť na ústavnom súde. Nazdáva sa, že ak schôdzu zastaví neschválenie programu, opäť dochádza k porušeniu ústavného práva poslancov.

Poslanci Smeru-SD minulý týždeň pri schvaľovaní programu aktuálnej 37. schôdze na návrh Jany Laššákovej (Smer-SD) vyradili z rokovania desať opozičných návrhov zákonov s argumentom, že ide o kampaň pred novembrovými komunálnymi voľbami. Opozícia proti tomuto kroku ostro protestovala a od tohto dňa sa nezúčastňuje na hlasovaniach a stiahla všetky svoje ostatné návrhy. Dnes podvečer sa opäť pokúsia presvedčiť poslancov vládneho Smeru-SD, aby svojím hlasovaním zaradili do programu schôdze vyradené opozičné návrhy zákonov. Ak ich nezaradia, KDH bude iniciovať zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentu.

Opozícia opäť žiada vrátiť vyradené body a hrozí mimoriadnou schôdzou

Opozičné strany sa dnes opätovne pokúsia presvedčiť poslancov vládneho Smeru-SD, aby svojím hlasovaním zaradili do programu schôdze vyradené opozičné návrhy zákonov. KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a OĽaNO zvolali na tento účel grémium, na ktorom svoj zámer predstavili predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD).

"Dnes o 17. hodine znova navrhneme zaradenie už len piatich bodov programu, ktoré boli vyradené. Zvyšných päť totiž ich autori stiahli. Ak nebudú zaradené na túto schôdzu, tak za KDH budeme iniciovať zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentu s týmito piatimi bodmi," povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Zajac. Paška mu údajne odpovedal, že o návrhu nechá hlasovať a plénum rozhodne.