Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Opozícia odmieta zotrvanie ministeriek kultúry a zdravotníctva

Na snímke podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) počas rokovania 12. a 13. schôdze paramentu SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Hnutie Slovensko namietalo Šimkovičovej nekompetentnosť. Už jej samotnú nomináciu na danú pozíciu označilo za výsmech čestným a charakterným ľuďom

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Opozícia nesúhlasí so zotrvaním ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) ani šéfky rezortu kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) vo funkciách. Tvrdí, že na ich odchod existuje viacero dôvodov. Vyplýva to z ich vyjadrení po tom, ako Národná rada (NR) SR odmietla opozičné návrhy na odvolanie ministeriek.

"To, ako riadi Martina Šimkovičová rezort kultúry, je nemožné udržať ešte tri a pol roka," poznamenala poslankyňa za PS Zora Jaurová. Myslí si, že ministerka každým slovom presviedča verejnosť o tom, že kultúre nerozumie a nemá ju rada. Voči jej fungovaniu sú podľa slov poslankyne kritickí aj niektorí vládni poslanci.

Hnutie Slovensko namietalo Šimkovičovej nekompetentnosť. Už jej samotnú nomináciu na danú pozíciu označilo za výsmech čestným a charakterným ľuďom. "Od vzniku vlády bolo jasné, že kultúra na Slovensku bude vystavená kritike, problémom a neúspechu rezortu aj z dôvodu nekompetentnosti a nepripravenosti vedenia ministerstva," skonštatoval poslanec za hnutie Lukáš Bužo.

Aj strana SaS vyčítala šéfke rezortu okrem iného neschopnosť a nespôsobilosť prijať kritiku. "Je to osoba, ktorá sa nikdy nemala ministerkou kultúry stať," podotkla poslankyňa za SaS Mária Kolíková. Člen strany René Parák upozornil na zlyhania ministerstva pri dotačnom programe Obnovme si svoj dom.

Za negatívne považuje PS aj zotrvanie Dolinkovej vo funkcii ministerky zdravotníctva. "Keď Dolinková ostáva na svojom poste, ostávajú aj naše problémy zdravotníctva," poznamenal poslanec Oskar Dvořák (PS). Hnutie sa bude podľa jeho slov naďalej pýtať, ako plánuje šéfka rezortu riešiť napríklad vysoké doplatky v zdravotníctve či nedostatok sestier.

Hnutie Slovensko zase tvrdí, že Dolinková robí rozhodnutia, ktoré nepomáhajú pacientom, ale oligarchom a záujmovým skupinám. "Vrcholom jej doterajšieho pôsobenia je 'zarezanie' už pripravenej výstavby Univerzitnej nemocnice na Rázsochách," povedal poslanec a exminister zdravotníctva Marek Krajčí z hnutia.

Aj strana SaS si myslí, že Dolinková na poste ministerky zlyhala. "Ministerka nerobí fakticky nič pre riadnu optimalizáciu siete nemocníc, necháva, aby zdravotníctvo kľaklo na kolená," dodala Kolíková. Daný rezort podľa jej slov potrebuje ministra schopného riešiť krízovú situáciu.