Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opozícia odsúhlasila Jurinovú z OĽaNO na post podpredsedníčky NRSR

Erika JurinováFoto: TASR/Michal Svítok

Avšak budúce opozičné strany sa ani dnes nedohodli na obsadení predsedníckych stoličiek v deviatich parlamentných výboroch, ktoré im venoval Smer-SD. Rokovania tak budú pokračovať vo štvrtok.

Bratislava 20. marca (TASR) - Budúce opozičné strany súhlasia s nomináciou Eriky Jurinovej (OĽaNO) na post podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR. Po dnešnom, takmer trojhodinovom rokovaní piatich strán to oznámil šéf KDH Ján Figeľ s tým, že súhlas je aj s nomináciou jeho osoby na ďalší z podpredsedníckych postov parlamentu.

Lídri sa však ani dnes nedokázali dohodnúť na obsadení predsedníckych stoličiek v deviatich parlamentných výboroch, ktoré im venoval Smer-SD. Rokovania tak budú pokračovať vo štvrtok (22.3.).

Podľa Figeľa je pri výboroch viacero takých, kde sa kryjú záujmy strán. KDH chce napríklad predsedať výboru na kontrolu SIS, avšak rovnaký záujem má aj SDKÚ-DS. KDH a SaS sa zase kryjú pri hospodárskom výbore. "Neuzavreli sme to. V niektorých agendách sú viaceré strany zainteresované na tých istých postoch. Dnes sme neboli v stave to definitívne uzavrieť," priznal Figeľ. Dnešnú diskusiu v porovnaní s posledným rokovaním, ktoré poznačil rozkol medzi OĽaNO a Mostom-Híd, však Figeľ označil za kultivovanejšiu a pokojnejšiu. "Tá minulá bola pracovná a otvorená," dodal.

László Solymos (Most-Híd) informoval, že budúca opozícia sa okrem Jurinovej dohodla aj na podpredsedoch výborov. Zároveň deklaroval, že Most-Híd, ktorý mal pôvodne záujem nominovať človeka na post podpredsedu NR SR, napokon Jurinovú podporí.


Tu bude player
"Nedohodli sme sa ešte na všetkom, predbežne je dohoda na podpredsedoch," povedala po rokovaní podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská, ktorá nechcela pomenovať dôvody, pre ktoré má opozícia problém dohodnúť sa. Líder OĽaNO Igor Matovič sa nazdáva, že diskusia ide dobrým smerom, avšak kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Ako prijali opoziční partneri Jurinovú, okomentoval stručne len tým, že prijali. "Myslíme si, že je to dobrý kandidát a popri všetkých tých mužoch, ktorí sú vo vrcholovej politike, treba to trochu poženštiť a dokázať, že ženy dokážu konkurovať mužom vo vrcholovej politike," povedal.

O nomináciách do fiškálnej rady a na kreslo podpredsedu Národnej banky Slovenska sa podľa Figeľa dnes nehovorilo. "Len čo sa podarí dohoda na parlamentných postoch, za KDH vyjadrujem záujem rokovať aj o ďalších inštitúciách a miestach, ako je Najvyšší kontrolný úrad, fiškálna rada či Úrad pre verejné obstarávanie," vysvetlil Figeľ.