Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia opäť rokuje, dohodnúť sa musia KDH a SaS, SDKÚ ustúpila

Sprava predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda KDH Ján Figeľ, Jozef Viskupič (OĽaNO) , líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, podpredseda SaS Juraj Miškov a Daniel Krajcer z SaS počas stretnutia za okruhlým stolom opozície 27. marca 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Fico nám hodil kosť a teraz sa o ňu budeme ruvať a popritom vypúšťa balóniky o zmene volebného systému, aby sa zabetónoval, zdôraznila podpredsedníčka SDKÚ Lucia Žitňanská.

Bratislava 27. marca (TASR) - Opozičné strany KDH a SaS majú stále rovnaký záujem na obsadení predsedníckej stoličky vo Výbore NR SR pre hospodárstvo. Práve táto parlamentná inštitúcia ostala zrejme poslednou, kde sa záujmy budúcich opozičných subjektov pretínajú.

"Priznávam, že s SaS máme ešte rozdielne názory. Priestor na dohodu je na jednej strane obmedzený, na strane druhej otvorený z hľadiska predsedov a podpredsedov. My hospodársku agendu považujeme za jednu z prioritných pre KDH," povedal pred dnešným tretím rokovaním piatich strán líder hnutia Ján Figeľ. On sám sa domnieva, že dnes sa už dohodu podarí nájsť. "Myslím, že trikrát a dosť je dobrý princíp. Prvé stretnutie bolo úvodom, druhé bolo podstatné, tretie už môže byť finálne," dodal Figeľ.

Tu bude player



Daniel Krajcer (SaS) tvrdí, že dohoda nezávisí od liberálov. "KDH je možno dohodnuté samo so sebou, ale pravda je taká, že štyri strany sú dohodnuté a jediný problém je s KDH, ktoré má trošku neprimerané požiadavky. Ideme rokovať, my sa hašteriť nemienime. Stretneme sa a porozprávame," uistil s tým, že situácia sa určite dá vyriešiť.

Líder OĽaNO Igor Matovič dúfa, že starí harcovníci ukážu, že sa vedia dohodnúť a on sám je zvedavý, čo vymysleli za týždeň, ktorý uplynul od posledného stretnutia. "My sme tentoraz neboli ten problematický prvok," uzavrel Matovič.

Podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská upozornila, že jej strana nie je, ani nebude prekážkou dohody. "Som presvedčená, že toto nemá zmysel. Fico nám hodil kosť a teraz sa o ňu budeme ruvať a popritom vypúšťa balóniky o zmene volebného systému, aby sa zabetónoval. Sú dôležitejšie veci, o ktorých treba hovoriť," zdôraznila.

SDKÚ-DS, ktorá pôvodne chcela predsedať výboru na kontrolu SIS, pričom tento záujem má aj KDH, napokon ustúpila. Strana Mikuláša Dzurindu bude napokon nominovať svojho poslanca Martina Fedora na čelo výboru na kontrolu vojenského spravodajstva.