Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Rozhodnutie prezidenta nevymenovať sudcov ÚS bolo správne

Vyhlásenie rozhodnutia vo veci nevymenovania sudcov Ústavného súdu SR prezidentom SR na Ústavnom súde v Košiciach 17. marca 2015. Na snímke sprava Juraj Sopoliga, Ján Mazák a Miroslav Ďuriš. Foto: TASR/František Iván

Opozícii sa nepozdáva dnešné rozhodnutie senátu Ústavného súdu SR.

Bratislava 17. marca (TASR) - Opozícii sa nepozdáva dnešné rozhodnutie senátu Ústavného súdu SR. Ten rozhodol, že základné práva kandidátov na ústavných sudcov Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok boli porušené, keď ich prezident SR Andrej Kiska nevymenoval.



"Tento senát Ústavného súdu (ÚS) rozhodol v rozpore s výkladom celého pléna Ústavného súdu v kauze Čentéš. Môže sa nám zdať rozhodnutie v kauze Čentéš nesprávne, ale v súčasnosti je platným právom," uviedol poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený). Ako dodal, ďalšie dva senáty rozhodujú o sťažnostiach ostatných neúspešných kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

"Myslím, že je vysoko pravdepodobné, že aspoň jeden z týchto senátov príde k inému právnemu záveru, a v takom prípade bude na rade plénum Ústavného súdu, aby rozhodlo s definitívnou platnosťou," dodal. Lipšic je presvedčený, že prezident Kiska postupoval v súlade s judikatúrou Ústavného súdu, keď nevymenoval tých kandidátov, ktorí nemali žiadnu skúsenosť s ústavným právom.

Podobný názor na vec má aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). "Oprávnenie prezidenta podrobiť kandidátov na funkcie v súdnictve vlastnej úvahe o ich vhodnosti bolo potvrdené rozhodnutím ÚS vo veci sťažnosti Čentéša. Súd vtedy uviedol, že prezident má právo skúmať, či existujú dôvody na nevymenovanie. Ak existujú, kandidáta nevymenovať," uvádza vo svojom stanovisku strana SaS.



Predseda KDH Ján Figeľ rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje. "Ale poukazujeme na to, že verdikt padol v pomere 2:1, pričom rozhodujúci hlas dala sudkyňa, ktorá bola sama namietaná, aj keď neúspešne, zo strany prezidenta. Odôvodnenie rozhodnutia je slabé, ale výsledok rešpektujeme," deklaroval.

Nález súdu vo veci Sopoliga, Fulcová a Ďuriš liberáli vnímajú zatiaľ tak, že prezident je len zaviazaný dôkladnejšie zdôvodniť svoje rozhodnutie. Tak, aby bolo súladné s nálezom vo veci Čentéš. "Sme presvedčení, že rozhodnutie prezidenta Kisku nevymenovať uvedených sudcov bolo správne, pretože títo nedávajú žiadnu záruku posilnenia ochrany ústavných práv na Slovensku," dodal tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Na tri uvoľnené miesta sudcov ÚS SR zvolila vlani NR SR šiestich kandidátov. Prezident Kiska po pohovoroch s nimi vlani vymenoval za ústavnú sudkyňu len Janu Baricovú, ostatných odmietol. Argumentoval vtedy, že sa rozhodoval na základe osobného rozhovoru i odporúčaní právnických autorít. Všetci odmietnutí kandidáti následne namietali pred ÚS porušenie ich základného práva. Sťažnosť dvoch z nich - Jána Bernáta a Imricha Volkaia dostal na rozhodnutie II. senát ÚS SR, ktorý vo veci ešte nerozhodol.

Podľa III. senátu ÚS prezident Kiska pri rozhodovaní o trojici sťažovateľov prekročil vymedzený rozsah svojej právomoci. Právny zástupca prezidenta a bývalý predseda ÚS Ján Mazák v reakcii pre novinárov konštatoval, že je potrebné počkať si na písomné zdôvodnenie rozhodnutia. Prezident pri rozhodovaní, čo ďalej, bude podľa neho musieť čakať aj na výsledok konania pri ostatných dvoch sťažovateľoch.