Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Lídri opozičných strán sa na koalícii nedohodli

Na archívnej snímke zľava programový líder koalície Progresívna Slovensko a Spolu Miroslav Beblavý, predseda strany SaS Richard Sulík, predseda strany Progresívne Slovensko a Spolu Michal Truban, predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, predseda strany SME RODINA Boris Kollár a poslanec Igor Janckulík. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Strana Za ľudí navrhla vytvoriť koalíciu so stranami a hnutiami PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO nazvanú Blok zmeny.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Lídri opozičných strán sa v štvrtok na spoločnej koalícii nedohodli. "Andrej Kiska (predseda strany Za ľudí, poznámka TASR) odmietol štvor- aj päťkoalíciu," povedala hovorkyňa koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Silvia Hudáčková. Niektorí z lídrov si zvolali k téme aj tlačové brífingy.

Za ľudí pôjde do volieb samostatne, potvrdil líder strany A. Kiska


Na archívnej snímke zľava podpredsedovia strany Michal Luciak, Vladimír Ledecký a Veronika Remišová, predseda strany Za ľudí Andrej Kiska, podpredsedovia Jana Žitňanská a Juraj Šeliga.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Strana Za ľudí pôjde do parlamentných volieb 2020 samostatne, nebude vytvárať žiadnu koalíciu. Na štvrtkovom tlačovom brífingu to uviedol predseda strany Andrej Kiska.

Krok zdôvodnil tým, že sa nezrealizovala predstava jeho strany o veľkej koalícii, v ktorej by sa spojili všetky opozičné demokratické subjekty, s ktorými by si strana Za ľudí vedela predstaviť zostavenie vlády. Zopakoval, že vytváranie predvolebnej koalície má zmysel len vtedy, ak jej percentá prevyšujú jednoduchý súčet percent jednotlivých strán. Preto podľa neho iniciovala strana Za ľudí už druhýkrát vytvorenie veľkej koalície v Bloku zmeny.

"Koalícia stroskotala na tom, že nevieme vytvoriť takýto Blok zmeny, kde by boli všetky tieto strany,“ uviedol Kiska. Poukázal pritom na to, KDH pri rokovaniach o tomto bloku zopakovala úmysel ísť do volieb samostatne a zo strany SaS bol záujem len o vytvorenie akejsi menšej koalície, zostavenej z SaS, PS-Spolu a Za ľudí.

Napriek tomu, že zámer vytvoriť Blok zmeny sa nepodarilo zrealizovať, Kiska oznámil, že medzi odborníkmi z jednotlivých strán pokračuje spolupráca. Verí, že všetky strany dokážu relevantne osloviť voličov vo voľbách a po voľbách sa podarí koalíciu zostaviť.

Strana Za ľudí navrhla vytvoriť koalíciu so stranami a hnutiami PS-Spolu, SaS, KDH a OĽaNO nazvanú Blok zmeny. Strana pre TASR v utorok (19. 11.) potvrdila, že exprezident a predseda Za ľudí Andrej Kiska absolvoval za posledný týždeň niekoľko stretnutí so všetkými demokratickými opozičnými stranami.

SaS pôjde do volieb sama a verí, že sa do parlamentu dostane


Na archívnej snímke predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík (vpravo).
Foto: TASR - Oliver Andráš

Strana SaS pôjde do volieb sama. Nemá najväčšie obavy, že by sa do parlamentu nedostala. Informoval o tom predseda SaS Richard Sulík. To, či vedec a kandidát na prezidenta Robert Mistrík bude na kandidátke, povedať nechcel, rozprával sa s ním však o najbližšej spolupráci.

Lídri opozičných strán PS-Spolu, Za ľudí a SaS sa vo štvrtok na spoločnej koalícii nedohodli. Odmietnutie koalície podľa predsedu SaS nezhoršilo vzťahy medzi stranami. "Spravili sme všetko preto, aby sa demokratická opozícia spojila už pred voľbami," povedal Sulík a tiež podotkol, že opozícia sa po úspešných voľbách určite dohodne na spolupráci.

Na margo toho, že sa SaS v prieskumoch ocitá na hranici zvoliteľnosti, Sulík uviedol, že strana nepotrebuje zachraňovať. "Do koalície sme chceli vstúpiť preto, lebo chápeme spoločenskú objednávku a cítime zodpovednosť za našu krajinu. Ak je silný dopyt po tom, aby sme sa spojili do spoločného bloku, tak tomu nechceme stáť v ceste. Tento pokus nevyšiel, berieme to na vedomie," poznamenal Sulík. Podotkol, že bude tiež niesť zodpovednosť za výsledok vo voľbách, nech bude akýkoľvek.

Nápad na vytvorenie veľkej koalície označil I. Matovič za hlúpy


Na archívnej snímke predseda hnutia OľaNO Igor Matovič.
Foto: TASR/Jakub Kotian

Veľká koalícia zo strán demokratickej koalície bol podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča hlúpy nápad. "Kopa ľudí by tak širokého mačkopsa nevolila," reagoval na sociálnej sieti na nedohodu opozičných lídrov na predvolebnej spolupráci.

Ako poznamenal, navrhovať niečo, čo nemá šancu vzniknúť, nie je prejavom úprimnej snahy zabrániť prepadu demokratických hlasov vo voľbách. Zdôvodnil to postojom mimoparlamentného KDH ísť do parlamentných volieb samostatne. "Mrzí ma, že niekto takto úmyselne sabotoval návrh na rozumnú koalíciu, ktorá mohla vzniknúť," doplnil.

A. Hlina vníma Kiskovu argumentáciu ako spôsob nájsť vinníka za to, že k spojeniu nepríde


Na archívnej snímke Alojz Hlina.
Foto: TASR Michal Svítok

Predseda KDH Alojz Hlina reagoval na štvrtkový brífing predsedu mimoparlamentnej strany Za ľudí Andreja Kisku, ktorý nedohodu na vytvorení Bloku zmeny, zostaveného z piatich opozičných strán, vysvetľoval aj zotrvávaním KDH na tom, že pôjde do volieb samostatne. Hlina vníma Kiskovu argumentáciu ako spôsob nájsť vinníka za to, že k spojeniu časti opozície nepríde. "Prosil som pána Kisku, aby KDH do týchto hier nevťahoval, škoda že sa mu to nedarí," uviedol Hlina, ktorý zopakoval, že kresťanskí demokrati sú za spájanie politických strán, pri ktorých to dáva politologickú logiku.