Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia zvažuje odvolávanie ministra Čaploviča

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Tentokrát opozíciu nahneval postup ministra pri predkladaní správy o stave školstva, ktorú dnes vzala vláda na vedomie, a tiež jej obsah.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Opoziční poslanci sa zrejme pokúsia pripraviť o kreslo ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD). O jeho odvolávaní sa hovorilo už po štrajku učiteľov koncom minulého roka. Tentokrát opozíciu nahneval postup Čaploviča pri predkladaní správy o stave školstva, ktorú dnes vzala vláda na vedomie, a tiež jej obsah. Po šéfovi justície Tomášovi Borecovi (nominant Smer-SD) by tak bol Čaplovič druhým ministrom, ktorý by čelil odvolávaniu.

"V rámci Ľudovej platformy budeme diskutovať, čo ďalej s ministrom Čaplovičom," povedal dnes pre TASR podpredseda školského parlamentného výboru a exminister školstva Martin Fronc (KDH). Podľa Miroslava Beblavého z SDKÚ-DS by mal Čaplovič odstúpiť sám. Ak tak neurobí, bude podľa vlastných slov presviedčať kolegov, aby podpísali návrh na jeho odvolanie. Opozícia potrebuje na podanie návrhu 30 podpisov. Poslankyňa Jana Žitňanská (nezaradená) hovorí, že medzi opozičnými poslancami koluje vyhlásenie, v ktorom vyzývajú premiéra, aby ministra školstva odvolal. "Pokiaľ tak neurobí, podáme návrh na jeho odvolanie," povedala. Na spoločnom postupe by sa podľa nej opozícia mohla dohodnúť na mimoriadnej schôdzi k nezamestnanosti na budúci týždeň. Árpád Érsek z Mosta-Híd sa k odvolávaniu nevyjadril, myslí si však, že Čaplovič nezvláda situáciu.

Opozícia kritizuje ministra, že nesplnil uznesenie, ktorým ho koncom minulého roka zaviazal parlament. Správu o stave školstva mal totiž parlamentu predložiť do konca marca. Vláda ju zobrala na vedomie až dnes, nebola v pripomienkovom konaní. Čaplovič však trvá na tom, že uznesenie splnil, keďže správu poslal pred Veľkou nocou predsedovi parlamentu. Priestor na diskusiu podľa neho bude v parlamente.

Podľa správy o stave školstva by sa mal podiel investícii do roku 2020 vyšplhať na šesť percent HDP. Kým pracovná verzia správy hovorila o navýšení financií pre regionálne a vysoké školstvo o 200 miliónov eur ročne, finálna verzia nehovorí, o koľko by mali vzrásť investície pre školy v jednotlivých rokoch. Podľa Beblavého zahral Čaplovič vabank tým, že návrh správy nedal pripomienkovať kolegom, ani mu ho neschválila vláda, ale ju rovno poslal do národnej rady. "Minister svoj veľký blaf prehral. V snahe oživiť svoju prudko upadajúcu povesť stavil na jasný a razantný záväzok rozvoja. Vláda ho však nepodržala, naopak vyslovila mu nedôveru. Minister školstva, ktorý zahrá takýto vabank a prehrá, musí odísť," podčiarkol poslanec. Exminister Fronc považuje navrhnuté opatrenia bez finančného krytia za neúčinné a nezmyselné. "Dávať záväzok do roku 2020, keď táto vláda nebude, považujem skôr za fór," dodal. Žitňanská správu označila za "lepšiu slohovú prácu". Čaplovičove opatrenia podľa nej idú v absolútnom protismere s tým, či si vyžaduje doba.

Ministrov hovorca Michal Kaliňák na slová opozície reagoval s tým, že opatrenia navrhované v správe nie sú len o financiách, ale aj o úprave parametrov fungovania celej siete škôl. "Správa je určená na verejnú diskusiu a jej cieľom je modernizácia školstva," dodal.