Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia: Školy si vedia poskytovateľa internetu vybrať aj samy

Ilustračná snímka Foto: TASR

Podľa poslanca NR SR Gröhlinga si školy dokážu zabezpečiť internet samy aj za menej ako 50 eur mesačne.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Peniaze na internet by poslanec Národnej rady (NR) SR Branislav Gröhling (SaS) poslal priamo školám. Ako ďalej doplnil, riaditeľ by si za istú sumu vedel zabezpečiť internet sám cez lokálnych poskytovateľov. S myšlienkou, že školy si vedia samy najlepšie vybrať poskytovateľa internetového pripojenia, súhlasí aj ďalší poslanec NR SR Miroslav Sopko (OĽaNO). Pre TASR to uviedli po tom, čo ministerstvo oznámilo, že uzavrelo zmluvu s dodatkom s úspešným účastníkom súťaže na dodávanie projektu Edunet_SK pre školy.

Podľa poslanca liberálov by sa takýmto spôsobom vyriešila celá situácia na väčšine škôl, ktoré by mali rýchly a funkčný internet. "Takto by sme mali postupovať aj pri centrálnom objednávaní učebníc," povedal Gröhling. Ako ďalej doplnil, školy si dokážu zabezpečiť internet samy aj za menej ako 50 eur mesačne.

Rezort školstva podpísal začiatkom októbra zmluvu so spoločnosťou Swan na dodávanie projektu Edunet_SK vo výške viac ako 53.690.155 eur bez DPH, vyplýva to zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv. Zmluva je uzatvorená na štyri roky. Podľa ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Martiny Lubyovej (nominantka SNS) projekt Edunet je koncipovaný ako rámcová zmluva pre súhrnný počet 6700 škôl a školských zariadení, čo zahŕňa materské, základné aj stredné školy na Slovensku.

Podľa zmluvy je projekt Edunet_SK zameraný na poskytovanie telekomunikačných a dátových služieb, služieb centrálneho manažmentu virtuálnej privátnej siete so zadefinovanou úrovňou servisných služieb a zadefinovanými bezpečnostnými štandardami pripojenia pre školy. "Je na slobodnom rozhodnutí každej školy alebo školského zariadenia, či sa zapojí do projektu Edunet_SK a bude bezplatne využívať ich služby alebo využije možnosť vybrať si služby iného poskytovateľa internetových služieb v danej lokalite za odplatu, pokiaľ im viac vyhovujú,“ dodala Lubyová.

"Celková suma, ktorá po započítaní DPH podľa podpísaného dodatku je viac ako 64.359.670 eur, pravdepodobne nebude reálnou sumou, ktorú za štyri roky zaplatíme. V zmluve je totiž klauzula, ktorá znamená, že ministerstvo má platiť len za tie školy, ktoré budú naozaj pripojené, respektíve ktorých pripojenie si od Swanu písomne objedná," povedal pre TASR Sopko. Zároveň navrhol, aby ministerstvo poskytlo ušetrené finančné prostriedky tým školám, ktoré si už kvalitnejšie a dostupnejšie internetové pripojenie zabezpečujú samy.

Sopko tvrdí, že ak sa chce ministerstvo angažovať v oblasti zabezpečenia kvalitných IT služieb pre školy, malo by stanoviť kritéria, ktoré by jednotliví regionálni poskytovatelia mali spĺňať. "Mám na mysli aj ministerstvom spomínané zabezpečenie dátovej komunikácie s dátovým centrom rezortu školstva. Zároveň nech zainvestuje buď do odmeny, alebo kvalitných školení pre správcov školských sietí, ktorí sú často nadšencami a školy ich dnes nemajú ako spravodlivo ohodnotiť za ich prácu," uzavrel Sopko.