Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Treba dúfať, že M. Patakyová bude ombudsmankou pre všetkých

Z verejného vypočutia kandidátov na post verejného ochrancu práv pred Výborom NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. Na snímke zľava kandidáti Janka Šipošová, Mária Patakyová a Anton Čulen. Bratislava, 6. februára 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Jurinová poukázala na to, že za Patakyovú hlasovali i opoziční poslanci. Verí, že svoju funkciu bude zastávať zodpovedne.

Bratislava 8. februára (TASR) - Strany OĽaNO-NOVA a SaS rešpektujú voľbu novej ombudsmanky. Máriu Patakyovú chcú vo funkcii "podporovať v dobrých veciach". Povedali to Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA a Natália Blahová z SaS.

"Teším sa na spoluprácu s ňou," povedala Jurinová. Bude však sledovať, či Patakyová bude schopná vystupovať voči súčasnej moci, keďže bola kandidátkou vládneho Mostu-Híd s podporou Smeru-SD a SNS. Jurinová poukázala na to, že za Patakyovú hlasovali i opoziční poslanci. Verí, že svoju funkciu bude zastávať zodpovedne.

"Nemáme problém s odbornou pripravenosťou pani Patakyovej," uviedla Blahová. SaS očakáva, že nová ombudsmanka bude pokračovať v práci Jany Dubovcovej, ktorej sa končí funkčné obdobie 28. marca.


Dubovcová podľa Blahovej "neúnavne poukazovala na porušovanie práv občanov zo strany štátu". "Uvidíme, čo nová ombudsmanka ponúkne občanom. Treba len veriť a dúfať, že bude ombudsmankou pre všetkých tých, ktorým systém nejakým spôsobom ukrajuje z práv," dodala Blahová.

Okrem Patakyovej, ktorá bola nominantkou Mosta-Híd s podporou Smeru-SD a SNS, sa dnes o funkciu verejného ochranu práv neúspešne uchádzali aj nominantka SaS a OĽaNO-NOVA Janka Šípošová a kandidát ĽSNS a nezaradeného poslanca Petra Marčeka Anton Čulen.