Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia víta novelu o sociálnych podnikoch, upozorňuje na nedostatky

Na snímke podpredsedníčka parlamentu SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Foto: TASR/Martin Baumann

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) ocenila, že samotné sociálne podniky sa musia samé podieľať na financovaní, ak chcú pomoc od štátu.

Bratislava 1. februára (TASR) - Opozícia víta, že do parlamentu predložil rezort práce novelu zákona o sociálnej ekonomike, má však zopár nedostatkov, ktoré by bolo potrebné napraviť.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) ocenila, že samotné sociálne podniky sa musia samé podieľať na financovaní, ak chcú pomoc od štátu. Napriek tomu má k novele niekoľko výhrad. Starostovia obcí, ktorí už majú skúsenosti so sociálnymi podnikmi, považujú podľa jej slov zákon za príliš komplikovaný. "To hovoria ľudia, ktorí už dnes majú zabehnutý sociálny podnik. Povedali, že ak by sa mala dodržiavať litera zákona a podľa tohto nanovo založiť sociálny podnik, nepotrebovali by právnika, ale celé právne vybavenie. Rozumiem, že ste boli príliš opatrní, ale výsledok je taký, že podľa starostov toto nebude použiteľné v praxi," uviedla v pléne Ďuriš Nicholsonová.

Chýba jej tiež, že novela nerieši špecializované sociálne podniky zamerané na poskytovanie sociálnych služieb tak, ako to funguje v niektorých štátoch. "Dokázalo by to vyriešiť veľmi veľa problémov, napríklad nedostatok opatrovateliek alebo problémy tých, ktorí poskytujú terénnu sociálnu službu," myslí si Ďuriš Nicholsonová.

Za veľké riziko tiež považuje návrh, ktorý stanovuje, že pozemky štátu, obce a vyšších územných celkov môžu prechádzať na sociálny podnik, ale bez akejkoľvek verejnej súťaže. "Príliš zmäkčujete bežné zaužívané pravidlá," adresovala ministerstvu práce s tým, že sa vytvára priestor pre špekulantov s pozemkami. "Prečo nemôžu byť pozemky v nejakom dlhodobom prenájme? Prečo nenarábate s tým, že najprv musí sociálny podnik dokázať, že je životaschopný?" pýtala sa podpredsedníčka parlamentu. Tiež je podľa nej dôležité, aby neboli narúšané pravidlá hospodárskej súťaže pri sociálnych podnikoch a aby boli konkurencieschopné.

Opozičná poslankyňa Anna Verešová (OĽaNO) sa obáva, že tento zákon prichádza neskoro a tiež má strach, aby sa sociálne podniky nevytunelovali. "Už pred desiatimi rokmi mali byť nástroje sociálnych podnikov naštartované. Až 120.000 dlhodobo nezamestnaných stratilo pracovné návyky a som presvedčená, že s nimi sa dalo pracovať. Preto hovorím, že teraz je už neskoro. Napriek tomu som rada, že tento zákon je v pléne. Dlhodobú nezamestnanosť ale tento zákon nevyrieši," podotkla Verešová.