Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia víta verdikt GP: Tá označila premlčanie amnestií za predčasné

Na snímke expremiér SR Vladimír Mečiar počas konferencie Právny štát alebo právo na pravdu, v Bratislave 27. septembra 2017. Foto: TASR - Jakub Kotian

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú pokračovať vo vyšetrovaní a rozhodnutie Ústavného súdu SR kvalifikuje skutok ako zneužitie právomoci verejného činiteľa Vladimírom Mečiarom.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Opoziční poslanci NR SR vítajú rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorá vyhodnotila uznesenie policajného vyšetrovateľa o premlčaní amnestií Vladimíra Mečiara ako predčasné. Verdikt GP zverejnil na sociálne sieti poslanec Ondrej Dostál (SaS).



"So zadosťučinením sme prijali správu, že GP trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa, ktorého sa mal dopustiť Vladimír Mečiar vydaním dnes už zrušených amnestií, nepovažuje za premlčaný," uviedli v stanovisku Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová (všetci SaS).

Liberáli očakávajú, že orgány činné v trestnom konaní budú pokračovať vo vyšetrovaní a rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý označil tieto amnestie za nezákonné, budú kvalifikovať ako zneužitie právomoci verejného činiteľa Vladimírom Mečiarom. "Ten ako zastupujúci prezident vydal amnestie len s jediným cieľom – chrániť páchateľov, ako aj všetkých, ktorí sa na zavlečení Michala Kováča mladšieho do cudziny podieľali formou spolupáchateľstva," tvrdia.

Predstavitelia SaS chcú veriť, že Mečiar ako ústredná postava tohto bezprecedentného aktu štátneho terorizmu bude postavený pred spravodlivý súd rovnako ako ďalší páchatelia, ktorí sa po dlhé roky ukrývali za jeho poburujúce amnestie.

Dostál, ktorý je zároveň aj predsedom mimoparlamentnej OKS, rozhodnutie GP privítal. Prokuratúra rozhodla práve na základe jeho podnetu. "Zavlečenie Michala Kováča mladšieho bolo jedným z najhanebnejších zločinov mečiarovskej éry. Zrušenie jeho amnestií po dlhých rokoch otvorilo cestu, aby bol tento zločin a všetky ďalšie s ním súvisiace trestné činy potrestané. Povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní je snažiť sa konať, nie hľadať si zámienky, aby konať nemuseli," konštatoval predseda OKS.

Poslanec OĽaNO Ján Budaj pre TASR uviedol, že celý tento prípad je príbehom dozrievania slovenskej štátnosti. "Postava Vladimíra Mečiara aj podozrenia zo zneužitia moci súvisia s budovaním štátnosti. Odhalenie pravdy a potrestanie zneužitia moci bude novým založením SR. Rozhodnutie generálnej prokuratúry vítam," odkázal.

Predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) nechcel komentovať orgány činné v trestnom konaní. "Rešpektujem rozhodnutie prokuratúry," povedal pre TASR. Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška si nie je istý, či celá procedúra od zrušenia amnestií až dodnes je v súlade s medzinárodným právom.

Predseda Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár očakáva, že dôjde na spravodlivosť. "Prijatie ústavného zákona, ktorým sme zrušili aj zákonné prekážky pre stíhanie amnestovaných činov, považujeme za prvý dôležitý krok, ktorý orgánom činným v trestnom konaní a súdom konečne umožní konať. Očakávame, že sa dočkáme spravodlivosti," uviedol pre TASR.

GP v liste Dostálovi uviedla, že "po preskúmaní vyšetrovacieho spisu Krajského riaditeľstva policajného zboru Generálna prokuratúra SR vyhodnotila uznesenie vyšetrovateľa ako predčasné a vydala záväzný pokyn Krajskej prokuratúre na zrušenie tohto uznesenia a na ďalší postup v trestnom konaní".

Dostál pripomína, že ešte 29. júna Ústavný súd SR pri rozhodovaní o amnestiách konštatoval, že Vladimír Mečiar pri ich udeľovaní zneužil svoje právomoci. V júli polícia začala Mečiara vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu. Následne 10. augusta bola zverejnená informácia, že polícia nebude Mečiara za amnestie stíhať, lebo vec je premlčaná.

Ondrej Dostál v auguste upozornil, že ak boli Mečiarove amnestie trestným činom zneužitia právomoci verejného činiteľa, nemôžu byť premlčané, lebo podľa ústavného zákona, ktorý umožnil zrušenie jeho amnestií, sa nielen zrušili všetky zákonné prekážky pre stíhanie amnestovaných činov, ale zároveň sa trvanie týchto zákonných prekážok nezapočítava do premlčacích lehôt. V polovici augusta potom Dostál oslovil generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a požiadal ho, aby uvedené rozhodnutie polície preveril. Výsledkom tohto procesu je spomínaný list.