Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Opozícia žiada mimoriadny výbor k letu vrtuľníkom F. Kuffu

Na snímke štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) uviedla, že helikoptéra letela bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa priamo ohrozili napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa by mal vysvetľovať okolnosti letu vrtuľníkom ponad územia Malej Fatry na mimoriadnom Výbore Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Zasadnutie výboru iniciovali opoziční poslanci. Žiadajú vyvodenie politickej zodpovednosti. Informovali o tom na piatkovej tlačovej konferencii.

Let vrtuľníkom bol podľa opozície nelegálny. Podpredsedníčka výboru Tamara Stohlová (PS) uviedla, že helikoptéra letela bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa priamo ohrozili napríklad hniezdiace vzácne vtáky. Dodala, že "incident naplno odhalil aroganciu moci a papalášizmus tejto vlády".

Opozícia pripomenula, že do tejto oblasti sa bežný človek počas jarnej uzávery nedostane ani po turistickej trase. Kuffovu reakciu po zverejnení kauzy označila za plnú zavádzania, útokov a vyhrážania sa.

"Ministerstvo životného prostredia SR nemá vedomosť o spomínaných aktivitách Filipa Kuffu," uviedol pre TASR odbor komunikácie envirorezortu. Ministerstvo deklaruje, že je preň dôležité, aby každé porušenie platnej legislatívy bolo riadne vyšetrené. "V prípade podozrenia z takéhoto porušenia legislatívy je možné obrátiť sa na príslušné orgány - či už políciu alebo Slovenskú inšpekciu životného prostredia," uzavrel odbor.