Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Opozičné strany od referenda a predčasných volieb neupustili

Na archívnej snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico (uprostred) a poslanci SMER-SD. Foto: TASR - Jakub Kotian

SNS považuje zmenu Ústavy SR súvisiacu s predčasnými parlamentnými voľbami za aktuálne najpodstatnejšiu otázku.

Bratislava 27. mája (TASR) - Opozičné strany zrejme neupustili od otázky možnej zmeny Ústavy SR a od témy predčasných parlamentných volieb. Predseda Smeru-SD Robert Fico avizoval, že nasledujúci týždeň príde strana s informáciami o referende a predčasných voľbách. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini označil za neprijateľné, aby ešte dva roky vládla súčasná koalícia. K stretnutiu v tejto súvislosti vyzvala Smer-SD a Hlas-SD aj mimoparlamentná SNS.

Hlas-SD chce zvážiť všetky demokratické nástroje, ktorými si občania môžu vynútiť odchod vlády vrátane referenda o predčasných voľbách. "Chceme sa v krátkom čase stretnúť s ďalšími opozičnými stranami, ktoré vyjadrujú nedôveru súčasnej vláde, jej skutočnému premiérovi Igorovi Matovičovi a ktoré si uvedomujú zásadné nebezpečenstvo koalície s fašistami pre slovenskú demokraciu. Ak sa dohodneme, že napriek časovo kritickému hľadisku ideme zbierať podpisy pod referendum, Hlas-SD sa bezodkladne zapojí do príprav petičnej akcie," vyhlásil Pellegrini.

SNS považuje zmenu Ústavy SR súvisiacu s predčasnými parlamentnými voľbami za aktuálne najpodstatnejšiu otázku. "Veríme, že sa budúci týždeň podarí stretnúť zástupcom strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS tak, aby sme letné mesiace využili na zber podpisov k referendu na zmenu ústavy súvisiacu s možnosťou vyhlásenia predčasných parlamentných volieb," uviedla strana. Verí, že sa k iniciatíve pridajú aj iné opozičné strany vrátane odborových zväzov a Združenia miest a obcí Slovenska.