Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

FOTO: Opozičného politika Iľju Jašina vzali na dva mesiace do väzby

Na snímke z 13. júla 2022 ruský opozičný aktivista Iľja Jašin stojí v klietke v súdnej sieni počas pojednávania o jeho väzbe na okresnom súde v Moskve. Foto: TASR/AP

Jašin, ktorý odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine, už koncom júna dostal 15 dní väzenia za údajné neuposlúchnutie príkazu príslušníka polície, čo označil za vykonštruované obvinenie.

Moskva 13. júla (TASR) - Moskovský súd v stredu rozhodol, že Iľja Jašin, jeden z posledných predstaviteľov opozície, ktorí ešte zostali v Rusku, musí ísť na dva mesiace do väzby. Bude tam čakať na začiatok súdneho procesu pre údajné šírenie "falošných informácií" o ruských vojakoch bojujúcich na Ukrajine, informovala agentúra AFP.

"Nebojte sa týchto lumpov! Rusko bude slobodné," zakričal Jašin na súdnom pojednávaní, narážajúc na predstaviteľov súčasného režimu prezidenta Vladimira Putina.

Sudkyňa Nataľja Dudarová rozhodla, že Jašin musí zostať vo väzbe do 12. septembra. V prípade, že ho uznajú za vinného zo šírenia falošných informácií o tzv. ruskej špeciálnej operácii na Ukrajine, môže za mrežami stráviť aj desať rokov.
Na snímke z 13. júla 2022 ruský opozičný aktivista Iľja Jašin stojí v klietke v súdnej sieni počas pojednávania o jeho väzbe na okresnom súde v Moskve.
Foto: TASR/AP

Jašin, ktorý odsúdil ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine, už koncom júna dostal 15 dní väzenia za údajné neuposlúchnutie príkazu príslušníka polície, čo označil za vykonštruované obvinenie. Ruské úrady sa ho týmto spôsobom pokúšajú zastrašiť a donútiť ho, aby odišiel z krajiny, tvrdí Jašin.

Prepustený mal v stredu v skorých ranných hodinách. O začatí nového vyšetrovania voči Jašinovi informoval len v utorok jeho právnik Vadim Prochorov, podľa ktorého polícia v tejto súvislosti vykonala u jeho mandanta domovú prehliadku.
Ruský opozičný aktivista Iľja Jašin bol v stredu 13. júla 2022 eskortovaný na okresný súd pred pojednávaním o jeho zadržaní v Moskve.
Foto: TASR/AP

Tridsaťosemročný Jašin je spojencom väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného a úzke kontakty udržiaval aj s Borisom Nemcovom, opozičným politikom zavraždeným v roku 2015 v bezprostrednej blízkosti Kremľa.