Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Opoziční poslanci chcú, aby dôchodky právne posúdil minister Borec

Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Pochybujú totiž o tom, či je skutočne nevyhnutné zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré sa podľa nich dotknú viac ako milióna ľudí.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Opoziční poslanci dnes niekoľkokrát žiadali, aby minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) vystúpil v rámci rokovania Národnej rady (NR) SR o vládnom návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o sociálnom poistení. Pochybujú totiž o tom, či je skutočne nevyhnutné zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré sa podľa nich dotknú viac ako milióna ľudí, prijímať v skrátenom legislatívnom konaní.

Hoci sa minister v čase vystúpenia poslancov nachádzal v sále, ich návrhu nevyhovel. Opozícia totiž so svojou žiadosťou neuspela, keďže NR SR v čase hlasovania o jej návrhu nebola uznášaniaschopná. "Asi pre vás nie je dostatočné atraktívne vystúpiť pred poslancami a osvetliť im ako ste to mysleli, prečo ste to podporili a prečo by to tak malo byť," poznamenal v rozprave predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
Foto: TASR/Michal Svítok
Opozícii chýbal potrebný počet hlasov aj pri hlasovaní o návrhu exministra práce Jozefa Mihála (SaS). Ten žiadal, aby okrem ministra spravodlivosti k novele vystúpil aj premiér Robert Fico a šéf rezortu financií Peter Kažimír (obaja Smer-SD).

Rokovanie o skrátenom legislatívnom konaní k novele zákona o sociálnom poistení pokračuje už druhý deň šiestej parlamentnej schôdze. Na programe je pritom okrem samotnej novely aj návrh zmeny kompetenčného zákona, viac ako desiatka poslaneckých návrhov ako aj správa ministerstva vnútra o vyšetrovaní kauzy Gorila.