Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opoziční poslanci súhlasia s pomocou pre Ukrajincov z dielne Matoviča

Na archívnej snímke Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR - Michal Svítok

Matovič navrhol, aby vojnoví utečenci z Ukrajiny získali od budúceho týždňa priamo na slovenskej hranici na počkanie status dočasného útočiska.

Bratislava 27. februára (TASR) - Nezaradený poslanec parlamentu a člen mimoparlamentnej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a poslanec Marián Kéry (Smer-SD) súhlasia s pomocou pre utečencov z Ukrajiny, ktorú v sobotu (26. 2.) predstavil minister financií Igor Matovič (OĽANO). Uviedli to v diskusnej relácii V politike v televízii TA3.

Kéry poukázal, že v minulosti Smer-SD kritizoval povinné migračné kvóty, ale teraz vidí prichádzať z Ukrajiny ženy, deti a seniorov. "Musíme a máme povinnosť pomáhať takýmto ľuďom," povedal.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SD). FOTO TASR – Jakub Kotian
Foto: TASR


Šutaj Eštok hovorí, že teraz treba "odložiť zbrane bokom" medzi slovenskými politikmi. "Treba vládu podporiť v tom, čo urobí dobre. Ak toto bude dobré riešenie, ja som určite za," poznamenal poslanec. Matovičovmu návrhu chce dať nádej. Kľúčovú rolu podľa neho zohrajú starostovia a primátori.

Matovič navrhol, aby vojnoví utečenci z Ukrajiny získali od budúceho týždňa priamo na slovenskej hranici na počkanie status dočasného útočiska. Zároveň oznámil, že štát poskytne finančný príspevok komukoľvek, kto ubytuje ukrajinských utečencov. Navrhuje pritom, aby to bolo mesačne vo výške 100 eur na dieťa a 200 eur na dospelého.