Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Opoziční poslanci: V. Remišová mala ohroziť bezpečnosť štátu

Poslanec Richard Raši (Smer-SD), archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 9. júna v NASES a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby, ktoré mala neskôr prepustiť.

Bratislava 24. júna (TASR) – Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) ohrozila bezpečnosť štátu, keď sa dostatočne neinformovala o zariadeniach, ktoré NAKA zobrala z Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES). Myslia si to opoziční poslanci Národnej rady SR Richard Raši, Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok, ktorí v tej súvislosti podali v stredu na Generálnu prokuratúru (GP) SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa, ohrozovania utajovanej skutočnosti a šírenia poplašnej správy.

„Vládna sieť Govnet je dennodenne vystavovaná kybernetickým útokom a vicepremiérka v priamom prenose povie širokej verejnosti, že boli deinštalované určité zariadenia, ktoré mali túto sieť chrániť, eventuálne útoky identifikovať,“ uviedol Raši. Podľa neho ide buď o politickú zákernosť a zneužitie polície alebo o absolútnu neschopnosť. „V oboch prípadoch tam nemá čo robiť,“ myslí si poslanec. Raši zopakoval tézu, že Remišová mohla o zariadeniach vedieť z piatich rôznych zdrojov vrátane premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Na otázku, či okrem trestného oznámenia neiniciujú opoziční poslanci odvolávanie Remišovej, odpovedal Raši, že v súvislosti s novou deklarovanou politickou kultúrou očakávajú, že odstúpi sama. V prípade, že tak neurobí, by malo podľa Rašiho v budúcnosti nasledovať jej odvolávanie.

Šutaj Eštok pripomenul, že mali byť menované trestné činy spáchané počas krízovej situácie, čo pri zneužití právomoci verejného činiteľa stanovuje hornú sadzbu trestu odňatia slobody na 20 rokov. V súvislosti so zásahom vyzval štyroch pôvodne zadržaných a neskôr prepustených zamestnancov NASES, aby sa na poslancov obrátili s prípadnou žiadosťou o právne zastupovanie pred súdmi.

Erik Tomáš uviedol, že bol aj on ako predseda výboru na kontrolu činnosti SIS po komunikácii s riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským informovaný, že spomínané sondy boli na Govnet inštalované oficiálnymi úradmi a na základe oficiálnych rozhodnutí 's požehnaním' Bezpečnostnej rady SR. „Išlo o učebnicový prípad snahy o škandalizáciu svojich politických súperov za každú cenu, ale tu pani Remišová prekročila už všetky hranice, pretože okrem nepoctivého politického súboja aj ona ohrozila bezpečnosť štátu,“ myslí si Tomáš.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala 9. júna v NASES a v súvislosti s tým zadržala štyri osoby, ktoré mala neskôr prepustiť. Ako v tom čase pre TASR potvrdila vicepremiérka Remišová, zásah polície v priestoroch Úradu vlády SR a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré sa začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu. Niektoré medializované informácie spájajú zásah v NASES s údajným odpočúvaním a sledovaním siete Govnet.