Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Oprávnenia komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa posilnili

Na snímke nezaradená poslankyňa NR SR Katarína Hatráková. Foto: TASR - Jakub Kotian

Novelizácia má pomôcť chrániť osoby so zdravotným postihnutím, keď z rôznych dôvodov nepodajú odvolanie proti rozhodnutiu súdu, ktoré je v ich neprospech.

Bratislava 5. januára (TASR) - Oprávnenia komisára pre osoby so zdravotným postihnutím sa posilnili, získal právo vstupovať do troch druhov konaní, a to do konania o spôsobilosti na právne úkony, o prípustnosti prevzatia a držania v zdravotníckom zariadení a o ustanovení opatrovníka. Vyplýva to z novely zákona Civilného mimosporového poriadku, ktorá nadobudla účinnosť.

"Ide o súdne konania, ktorým je potrebné venovať zvýšenú pozornosť, pretože dotknuté osoby ako účastníci konania nie sú vždy samy schopné chrániť svoje procesné a právne záujmy," ozrejmila Katarína Hatráková (nezaradená), ktorá s novelizáciou prišla. Má ísť o závažný zásah do základných práv osôb so zdravotným postihnutím, napríklad obmedzenie v spôsobilosti na právne úkony alebo obmedzenie slobody pohybu držaním osoby proti vôli na psychiatrii. Doteraz mohol komisár vstúpiť do týchto konaní len, ak ho do nich sudca pribral alebo ak o to komisár sudcu požiadal, prípadne ak o to požiadala samotná osoba so zdravotným postihnutím alebo jej opatrovník.

Novelizácia má pomôcť chrániť osoby so zdravotným postihnutím, keď z rôznych dôvodov nepodajú odvolanie proti rozhodnutiu súdu, ktoré je v ich neprospech. Legislatívna zmena umožňuje komisárovi podať aj mimoriadny opravný prostriedok, akým je dovolanie a obnova konania, teda v situácii, keď už rozhodnutie súdu nadobudlo právoplatnosť.