Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Oravská priehrada a Liptovská Mara sú naplnené na 62 percent

Na snímke ľudia počas prechádzky na Liptovskej Mare. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Podobné stavy hladín sa vyskytli napríklad v roku 2016, nižší stav o meter bol aj v roku 2015

Ružomberok 18. augusta (TASR) - Severoslovenské vodné nádrže Oravská priehrada a Liptovská Mara sú naplnené na 62 percent. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Oravská priehrada je aktuálne naplnená na úrovni 596,89 metra nad morom. Minimálna hladina je 586,44 a maximálna 601,24 metra nad morom. "Podobné stavy hladín sa vyskytli napríklad v roku 2016, nižší stav o meter bol aj v roku 2015," vysvetlil Bocák.

Liptovská Mara je podľa hovorcu naplnená na úrovni 558,01 metra nad morom. Minimálna hladina je 539,59 a maximálna 564,89 metra nad morom. "Podobné stavy boli aj v zime 2018, v roku 2015 či v roku 2012," uviedol Bocák. Doplnil, že v celej Európe aktuálne zaznamenávame dlhodobé suché obdobie, čo ma za následok aj zníženie hladín vodných tokov a stavieb. Výnimkou podľa neho nie je ani Liptov a Orava.

"Tam, kde sú na vodných tokoch vybudované vodné stavby, je hladinu riek pod nimi možné regulovať, a to v zmysle zákonom stanoveného manipulačného poriadku. Inak povedané, vodné stavby slúžia prioritne (okrem protipovodňovej ochrany, pozn. TASR) na akumulovanie vody v čase prebytku a dotovaní vodných tokov pod nimi v čase nedostatku, ako je to teraz. A to tak, aby bol zachovaný život v rieke a potreby všetkých užívateľov," priblížil hovorca SVP. Ako dodal, ide najmä o dotovanie na pitné účely, pre priemysel, čistiarne odpadových vôd a podobne.