Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Orbánova vláda stále viac podporuje menšiny vrátane Slovákov

Viktor Orbán, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V Budapešti je viacero obvodov, kde žili Slováci.

Budapešť 11. októbra (TASR) - Príznačné pre uplynulý päťročný volebný cyklus samospráv bolo permanentné zvyšovanie finančných prostriedkov, ktoré venovala maďarská vláda na národnostné aktivity a na udržiavanie národnostných inštitúcií, čo sa týka aj slovenskej menšiny. Pre TASR to pred nedeľňajšími maďarskými voľbami do miestnych a národnostných samospráv uviedla v Budapešti predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) Alžbeta Hollerová Račková.

"My sme z týchto snáh profitovali v tom zmysle, že sa nám v prípade každej jednej inštitúcie podarilo zlepšiť materiálne aj personálne podmienky fungovania. Podarilo sa nám v nich zamestnať mladých, vysokokvalifikovaných odborníkov, ktorí na vysokej úrovni ovládajú slovenský jazyk," povedala predsedníčka.

Podľa jej slov v ďalšom rozvíjaní inštitúcií Slovákov bráni skutočnosť, že nemajú pre ne vhodné priestory. V druhej polovici končiaceho sa volebného cyklu začali pracovať na odkúpení bývalého kostola peštianskych slovenských evanjelikov na Rákociho ceste v Budapešti, ktorý chcú prispôsobiť svojim potrebám a chcú v ňom vytvoriť slovenské kultúrne stredisko. "Čiastočne by sme mu vrátili aj sakrálnu funkciu tým, že v kupole by sme vytvorili ekumenickú kaplnku," dodala.

V Budapešti je viacero obvodov, kde žili Slováci. Je tam množstvo budov, ktoré sa nejako s nimi spájajú - evanjelický kostol na Rákociho ceste z polovice 19. storočia je však budovou, o ktorej možno povedať, že ju postavili slovenskí evanjelici, ktorí žili v Pešti.

Je to vlastne kostol cirkevného zboru, v ktorom slúžil básnik, historik, filológ, archeológ a ideológ všeslovanskej vzájomnosti Ján Kollár. Kostol bol v 60. rokoch minulého storočia namiesto znárodnenia predaný a preto sa v rámci reštitúcie k nemu Slováci nedostali, spresnila predsedníčka.



"Teraz je jedinečná šanca, pretože ho majiteľ v súčasnosti predáva. Plán je taký - a tým sa zaoberala už aj zmiešaná menšinová maďarsko-slovenská komisia -, že maďarská vláda by kúpila bývalý kostol a spolu so slovenskou vládou by poskytli prostriedky na jeho rekonštrukciu a záchranu. Chceme tam vytvoriť výstavné priestory, knižnicu, divadelnú sálu, sklad, kancelárie, ale by sme tam presťahovali aj ústav kultúry, redakciu Ľudových novín - a vlastne všetky naše kultúrne inštitúcie by sa zmestili pod jednu strechu. K tomu budú potrebné dva až tri roky, ak budú na to peniaze z maďarskej i zo slovenskej strany. Na slovenskej strane určite existuje politická vôľa," myslí si predsedníčka CSSM.

Z výsledkov uplynulého volebného cyklu vyzdvihla, že samospráve CSSM sa v máji 2017 podarilo schváliť školskú koncepciu, ktorá je zameraná v prvom rade na obsahovú i metodickú modernizáciu slovenského národného školstva v Maďarsku.

"To nám môže pomôcť aj pri zmierňovaní nedostatku slovenských pedagógov. Pozitívne ďalej je, že v spolupráci s parlamentným výborom pre menšiny a s podporou maďarskej vlády boli výrazne zvýšené národnostné príplatky vo všetkých typoch škôl a bol odštartovaný aj systém štipendií pre budúcich národnostných pedagógov vrátane slovenských," spresnila Hollerová Račková.

V súvislosti s nedeľňajšími voľbami označila za dôležité, že počet slovenských voličov v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami vzrástol takmer o jednu štvrtinu a v súčasnosti majú vyše 12.400 slovenských voličov. Podotkla, že počas uplynulých piatich rokov sa samospráve podarilo zmierniť vnútorné konflikty tak, aby vo Valnom zhromaždení CSSM - ale aj v slovenskej komunite vôbec - prevládala kooperatívna atmosféra.

"Na Dni Slovákov v Maďarsku začiatkom júla tri veľké nominačné organizácie, ktoré boli zastúpené v CSSM – Zväz Slovákov v Maďarsku, Únia slovenských organizácií v Maďarsku a Slovenský spolok Identita - podpísali koaličnú dohodu. V nej sa dohodli na počte poslancov jednotlivých organizácií v novom 31-člennom valnom zhromaždení. V doterajšom cykle sme mali 23-členné valné zhromaždenie, ale teraz narástol počet voličov. Dohodli sa na zásadách v otázkach štruktúry výborov či obsadzovania pozícií vo valnom zhromaždení. Potom nasledovalo zostavovanie listín aj v župách, aj na celoštátnej úrovni. Máme všade jednu volebnú listinu," uzavrela predsedníčka CSSM Alžbeta Hollerová Račková, ktorá je lídrom celoštátnej kandidačnej listiny Slovákov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)