Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Organizácia Človek v ohrození odošle humanitárnu pomoc do Gazy

Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku v Pásme Gazy 21. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Situácia je pre humanitárne organizácie veľmi zložitá a konvoje kamiónov môžu byť vyslané len overenými organizáciami a v obmedzenom množstve.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Organizácia Človek v ohrození odošle v najbližších dňoch humanitárnu pomoc do Gazy. V Egypte spolu s partnerskou organizáciou pripravia kamión s prvými humanitárnymi balíkmi s trvanlivými potravinami a základnými hygienickými potrebami pre civilné obyvateľstvo. Na pomoc vyčlenila prvých 20.000 eur z humanitárneho fondu Klubu priateľov.

"V posledných týždňoch sme intenzívne pracovali na výbere partnerskej organizácie v Egypte, ktorá bude schopná našu pomoc spoľahlivo doručiť do Gazy," hovorí riaditeľka organizácie Andrea Najvirtová.

Vybraná bola organizácia Misr El Kheir Foundation, ktorá viac ako 15 rokov aktívne pôsobí pri rôznych humanitárnych a krízových situáciách. A to nielen v Egypte, ale aj v okolitých krajinách, ako Libanon, Sýria, Gaza, Sudán či Južný Sudán. "Chceme byť pri tom, ako vypravia aspoň jednu nakládku s našou humanitárnou pomocou," poznamenal koordinátor Marián Cehelník.

Situácia je pre humanitárne organizácie veľmi zložitá a konvoje kamiónov môžu byť vyslané len overenými organizáciami a v obmedzenom množstve. Momentálne môže podľa dohody prejsť hranice 100 kamiónov denne. To však podľa Človeka v ohrození stále pokrýva len približne 20 až 30 percent celkových potrieb. Vozí sa tam preto len to najdôležitejšie, teda zdravotnícky materiál, voda a potraviny.