Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Organizácia Človek v ohrození získala cenu EHSV

Ilustračné foto. Foto: TASR/Maroš Černý

Ocenená slovenská iniciatíva sa zameriava na okamžitú pomoc rómskym komunitám, najmä doručovaním potravín a hygienických pomôcok do osád bez prístupu vody.

Brusel/Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenská mimovládna organizácia Človek v ohrození získala v pondelok Cenu za občiansku solidaritu Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (EHSV) za svoj projekt zameraný na pomoc rómskej komunite počas pandémie koronavírusu. Spolu s ňou bolo na virtuálnej ceremónii ocenených 23 iniciatív z členských štátov EÚ a Británie, pričom každý víťazný projekt získal sumu 10000 eur.

Projekt neziskovej organizácie s názvom "Ich zdravie je aj naše zdravie" vybrala hodnotiaca komisia ako najlepšieho kandidáta zo Slovenska za "výnimočnú iniciatívu na zabezpečenie dodávok jedla a pomoci 10.000 Rómom počas pandémie" koronavírusu, píše sa vo vyhlásení EHSV. Poradný orgán Európskej komisie EHSV označil prácu slovenskej organizácie za "príklad pozoruhodnej solidarity počas krízy COVID-19".

Ocenená slovenská iniciatíva sa zameriava na okamžitú pomoc rómskym komunitám, najmä doručovaním potravín a hygienických pomôcok do osád bez prístupu vody. Dobrovoľníci však pomáhajú aj s dlhodobými následkami pandémie - pracujú napríklad s ľuďmi, ktorí v dôsledku koronakrízy prišli o prácu, alebo zorganizovali letnú školu pre deti, ktoré sa pre nedostatok prostriedkov nemohli zúčastňovať na dištančnom vzdelávaní.

"Je to uznanie našej práce a dúfame, že sa tým lepšie zviditeľní prínos občianskej spoločnosti, a to nielen v časoch krízy, keďže v súčasnosti sa na našu úlohu v spoločnosti hľadí s rastúcou nedôverou," vyjadrila sa na margo ocenenia riaditeľka organizácie Andrea Najvirtová.

Jedným z víťazov sa stal aj český projekt “Nevypusť duši” prebiehajúci v podobe online webinárov, na ktorých odborníci diskutujú so stredoškolákmi na tému starostlivosti o duševné zdravie. Ocenený bol aj rakúsky projekt zameraný na boj proti dezinformáciám o koronavíruse či maďarská iniciatíva poskytujúca bezplatné právne poradenstvo v oblasti ľudských práv. Za Poľsko získala ocenenie študentka so svojím projektom internetového obchodu materiálnej pomoci pre obete domáceho násilia, ktorého miera sa v dôsledku pandémie v mnohých krajinách zvýšila.