Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Organizácia Jeden rodič chce pomáhať neúplným rodinám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Organizácia v prvej fáze organizuje prieskum. Bude sa ním snažiť zistiť, koľko je na Slovensku rodičov, ktorí sami vychovávajú deti a čo ich denne trápi alebo s čím potrebujú pomôcť.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Cieľom novovzniknutej neziskovej organizácie (NO) Jeden rodič je pomôcť rodinám, v ktorých vychováva deti len jeden rodič a druhý zomrel alebo sa odsťahoval a s deťmi sa nestýka.

"Chceme zlepšiť životy osamelých rodičov s jedným a viac deťmi prostredníctvom reálnej pomoci a zlepšenia podmienok v sociálnom systéme Slovenska," povedala riaditeľka NO Jeden rodič Eva Marková. Organizácia chce poskytovať takýmto rodičom služby, ktoré im pomôžu prekonať náročné obdobie v ich živote a pomáhať v oblastiach medziľudských partnerských vzťahov, zdravej rodiny, stabilných financií, práce a šance na štúdium a rozvoj detí.

Organizácia v prvej fáze organizuje prieskum. Bude sa ním snažiť zistiť, koľko je na Slovensku rodičov, ktorí sami vychovávajú deti a čo ich denne trápi alebo s čím potrebujú pomôcť.

"Na Slovensku sa rozvádza 41 percent manželstiev. Šesť z desiatich rozvedených manželstiev malo maloleté alebo nezaopatrené deti," uviedla Marková. Doplnila, že počet domácnosti, kde je na výchovu jeden rodič, sa za posledných 40 rokov zvýšil dvojnásobne.

Veľmi dôležitý z hľadiska budúcnosti takýchto rodín je podľa nej prvý rok po rozvode, rozchode alebo úmrtí partnera. Zakladatelia organizácie si vymieňali informácie a skúsenosti s predstaviteľmi podobných organizácií v zahraničí. "Po stretnutí so zakladateľkou rovnakej organizácie v Maďarsku sme vedeli, že naše rozhodnutie založiť takúto organizáciu aj na Slovensku je správne," hovorí Marková.

Na Slovensku žije viac ako jeden milión detí vo veku do 18 rokov, z toho takmer 240-tisíc detí je vo veku do 3 rokov, čo je najviac ohrozená skupina detí. Podľa predstaviteľov NO neexistuje presná evidencia detí, ktoré vyrastajú v rodinách iba s jedným rodičom. "Pritom každý jeden z nás takú rodinu vo svojom okolí pozná," tvrdia.

Myslia si, že sociálny systém na Slovensku nefunguje dostatočne a zodpovední doteraz neurobili takmer žiadne opatrenia na zlepšenie kvality života v rodinách s jedmým rodičom. NO chce preto zmeniť povedomie v spoločnosti a prispieť k zmenám v sociálnom systéme Slovenska. "Je to už takmer 30 rokov, keď som začala pre občianske združenie osamelých rodičov na podporu detí pomáhať s analýzou listov, ktoré prišli na vtedajšie Koordinačné centrum Verejnosti proti násiliu a rodičia v nich žiadali riešiť podmienky jednorodičovských domácností a na ich základe koncipovať niečo ako program," povedala sociologička Zuzana Kusá. "Je smutné, že za tých 30 rokov k zásadnému zlepšeniu v sociálnom systéme Slovenska neprišlo," uzavrela.