Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Organizácia radí, ako stráviť čas s blízkymi počas sviatkov bez stresu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Stretnutia so širokou rodinou počas sviatkov môžu pre niektorých dlho trvať, čo u nich môže vyvolať stres a úzkosť najmä v prípade, ak sa v takejto spoločnosti necítia dobre, pripomína MHE.

Bratislava/Brusel 24. decembra (TASR) - Vianočné sviatky sú pre ľudí radostným obdobím, počas ktorého sa stretávajú a trávia čas so svojimi príbuznými. Takéto stretnutia s rodinou však môžu byť pre niektoré osoby stresujúce. Mimovládna organizácia Mental Health Europe (MHE) zaoberajúca sa duševným zdravím pri tejto príležitosti pre TASR poskytla rady, ako stráviť sviatočné obdobie a rodinné stretnutia bez zbytočného stresu.

Mnoho ľudí absolvuje počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia stretnutia s príbuznými, s ktorými počas roka netrávia veľa času a nemusia sa preto v ich spoločnosti cítiť komfortne. Podľa odborníkov z MHE by si ľudia pred takýmito stretnutiami mali vymedziť isté hranice – určiť si témy, o ktorých nechcú hovoriť, či vyhnúť sa stretnutiam alebo tráviť čo najmenej času s príbuznými, s ktorými sa necítia príjemne.

Stretnutia so širokou rodinou počas sviatkov môžu pre niektorých dlho trvať, čo u nich môže vyvolať stres a úzkosť najmä v prípade, ak sa v takejto spoločnosti necítia dobre, pripomína MHE. Odborníci takýmto ľuďom radia, aby si vopred naplánovali, koľko času v takejto spoločnosti strávia a nemali by zabúdať na odpočinok osamote, ktorý im môže pomôcť uvoľniť sa.

MHE tiež uviedla, že na väčších rodinných stretnutiach je pre osoby, ktoré ich nezvládajú dobre, veľmi nápomocné mať po boku človeka, na ktorého sa môžu spoľahnúť a cítia sa s ním dobre i bezpečne. S takýmto človekom by mali vedieť bez obáv zdieľať svoje obavy a požiadať ich o podporu počas náročných chvíľ. Práve to by totiž podľa odborníkov malo ľuďom počas vyčerpávajúcich stretnutí s príbuznými pomôcť cítiť sa uvoľnenejšie a v pohode.

Organizácia Mental Health Europe zároveň upozornila, aby sme počas sviatkov nezabúdali v našom okolí na ľudí, ktorí trávia Vianoce osamote. "Spojte sa s osobami, o ktorých viete, že môžu byť počas tohto obdobia osamelé. Môžete sa pokúsiť im zorganizovať aj program či aktivity, pri ktorých by sa mohli cítiť pohodlne," radia odborníci z MHE.

Zároveň však pripomínajú, že je dôležité netlačiť na takýchto ľudí s rozhovormi o dôvodoch, prečo sa počas sviatkov necítia dobre. Dodali, že by sme si nemali brať osobne, ak takéto osoby odmietnu naše pozvanie, či zrušia plánované aktivity.