Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Organizácie kritizujú zámer nepreplácať niektoré dietetiká z poistenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Vyradenie niektorých dietetík podľa organizácií sťaží pacientom prístup k liečbe. Označujú to za neetické a nesprávne.

Bratislava 28. februára (TASR) - Gastroenterológovia a pacientské organizácie kritizujú zámer nepreplácať niektoré dietetické potraviny z verejného zdravotného poistenia. Vyzvali rezort zdravotníctva, aby ich ponechal v kategorizačnom zozname. Zdravotné poisťovne pre TASR reagovali, že vyradiť chcú iba produkty, ktorých medicínsky prínos je zanedbateľný, respektíve sú bežne dostupné v potravinách bez lekárskeho predpisu.

"Mnohé enterálne prípravky sú vyrobené pre rôzne špecifické ochorenia, ako sú črevné zápaly, diabetes mellitus, respiračné choroby, obličkové choroby, onkologické či neurodegeneratívne ochorenia, prípravky špecificky pre starých, septických a imuno-deficitných pacientov a nemôžu byť nahradené bežnou stravou," skonštatovala gastroenterologička Laura Gombošová.

Vyradenie niektorých dietetík podľa organizácií sťaží pacientom prístup k liečbe. Označujú to za neetické a nesprávne. Proti zámeru sú Slovenská gastroenterologická spoločnosť, Asociácia na ochranu práv pacientov, Slovak Crohn Club a aliancia Nie rakovine.

Zdravotné poisťovne pre TASR uviedli, že požiadali ministerstvo zdravotníctva o dialóg k zabezpečeniu prostriedkov z verejného zdravotného poistenia, predovšetkým v súvislosti s odhadom výdavkov na zdravotnú starostlivosť na tento rok. "Jednou z požiadaviek v rámci úsporných opatrení definovaných ministerstvami zdravotníctva a financií bola aj úspora v rámci liekov a dietetických potravín," vyhlásila Asociácia zdravotných poisťovní.

Upozornila, že úhradám za dietetiká sa nebránia. "V žiadnom prípade nejde o plošné vyradenie všetkých dietetických potravín, ale predovšetkým tých produktov, ktorých medicínsky prínos je zanedbateľný, alebo produktov, ktoré sú bežne dostupné v potravinách bez lekárskeho predpisu," podotkla.

Plošné hradenie všetkých dietetických potravín možno podľa nej pri "takto extrémne napnutom rozpočte" považovať za neefektívne. "Je potrebné zabezpečiť, aby boli všetky výdavky na zdravotnú starostlivosť, vrátane dietetických potravín, adresné a účelné," doplnila. Zdravotné poisťovne chceli podľa ich slov o dekategorizácii viesť konštruktívny dialóg s odborníkmi a rezortom zdravotníctva. "Berúc samozrejme do úvahy aj odborné stanoviská vybraných odborných spoločností," dodali.