Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Organizácie žiadajú ochranu lesov pri zelenom reštarte Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na Slovensku organizácie pozorujú rastúci trend v ťažbe dreva. Uvádzajú, že v roku 2018 dosiahol objem vyťaženého dreva 10 miliónov kubických metrov.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Environmentálne organizácie pozorujú rastúci trend v ťažbe dreva. Žiadajú zohľadniť ochranu lesov pri zelenom reštarte Slovenska. Predstavili aj návrhy na opatrenia v oblasti ochrany prírody, lesného hospodárstva a prírodného turizmu. Informovala o tom Lucia Szabová z iniciatívy Znepokojené matky.

"Po rokoch necitlivých zásahov do našich chránených území je načase začať myslieť viac dlhodobo a vytvoriť kvalitný systém ochrany lesov a manažment chránených území. S tým máme dlhodobý problém," povedal Ochranársky manažér Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife (SOS/Birdlife) Slovensko Jozef Ridzoň. Navrhuje preto doriešiť zonáciu chránených území. Ochrana lesov je podľa neho jedným zo základných pilierov boja s klimatickou krízou a úbytkom biodiverzity.

Ridzoň približuje, že v súvislosti s ochranou lesov je potrebné zvýšiť kompetencie Štátnej ochrany prírody SR, zabezpečiť aspoň 50-percentnú bezzásahovosť v národných parkoch, zefektívniť výkup pozemkov v chránených územiach a podporiť aj prírode blízke hospodárenie v lesoch.

Nedostatočne využívaným nástrojom je aj podpora ľahkých foriem turizmu. Ten vytvára pracovné miesta v lokalitách, kde nie veľa iných možností, poznamenal projektový manažér nadácie Aevis Tomáš Vida. "Z dlhodobého hľadiska môže byť priama zamestnanosť až dvojnásobná v porovnaní so zamestnanosťou v lesnom hospodárstve a spracovaní dreva, čo sa prejaví aj na výrazne vyšších príjmoch,” hovorí.

Na Slovensku organizácie pozorujú rastúci trend v ťažbe dreva. Uvádzajú, že v roku 2018 dosiahol objem vyťaženého dreva 10 miliónov kubických metrov. To je viac ako 300.000 kamiónov naložených drevom. Vedúci programu ochrany lesov Svetového fondu na ochranu prírody Slovenska Milan Janák hovorí, že sa nezohľadňuje ani ekonomický prínos mimoprodukčných funkcií lesa. Tými sú napríklad zadržiavanie vody, viazanie uhlíka či ochrana biodiverzity.

Environmentálne organizácie, ako napríklad Fridays For Future Slovensko, Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme-CEPA, či SOS/Birdlife Slovensko, spolupracujú na príprave odporúčaní na zelený reštart Slovenska. Doteraz vydali odporúčania v oblastiach energetiky, obnovy budov, poľnohospodárstva, vodného hospodárstva, odpadov a udržateľnej mobility.