Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Ornitológovia zaznamenali nový druh vtáka, kolibiarika iberijského

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kolibriarika identifikovali ornitológovia podľa spevu.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Na bratislavskom Cyklomoste slobody zaznamenali ornitológovia nový druh vtáka, a to kolibiarika iberijského. Ten má svoju domovinu najmä v Španielsku a Portugalsku. Informoval o tom ornitológ Ján Dobšovič z cestovnej kancelárie watching.sk.

Svojím výzorom sa najviac podobá na jedného z najpočetnejších druhov v SR, ktorým je kolibiarik čipčavý. Odlíšiť je ich možné podľa spevu. "Kolibiarik čipčavý, ako už jeho názov napovedá, je typický svojím spevom, ktorý znie: čip čap čip čap čap čip, a iberijský svojím spevom skôr pripomína spev orieška zvukom ako: djep-djep-djep sui-sui-sui t r r r r r r," priblížil Dobšovič. Kolibriarika identifikovali ornitológovia práve podľa spevu.

Dobšovič momentálne čaká na vyjadrenie faunistickej komisie, ktorá nový druh pre Slovensko definitívne potvrdí. "Takýto proces trvá niekoľko mesiacov," podotýka.

Na Slovensku sa dosiaľ podľa Dobšoviča potvrdil výskyt 368 druhov vtákov, kolibiarik iberijský bol zaznamenaný v utorok 20. apríla. Naposledy bola ako nový druh vtáctva na Slovensku zaznamenaná strnádka roľná v októbri 2019.