Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ornitológovia zaznamenali prílety niektorých vtákov

Bociany biele (Ciconia ciconia) ako posol jari už zahniezdili v Zemplínskom Hradišti v okrese Trebišov, foto z 31. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku predpokladá, že väčšina migrujúcich vtákov potrebuje lepšie podmienky, ako je napríklad výhodnejšie prúdenie vzduchu.

Bratislava 31. marca (TASR) - Ornitológovia zaznamenali prílet prvých lastovičiek, bocianov či orlov krikľavých. V tomto čase očakávali vrchol vtáčej migrácie, ten však neprišiel. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

V apríli, keď je teplejšie, na Slovensko prilieta najviac sťahovavých druhov, ktoré sa vracajú na svoje hniezdiská. "Mnohí preto očakávali, že nastane vrchol jarnej vtáčej migrácie. Ten však zatiaľ neprišiel," skonštatovali ornitológovia. Vtáky sa presúvajú najčastejšie zo subsaharskej Afriky medzi kontinentmi, prekonávajú aj moria. V čase, keď zimovisko opúšťajú, nie sú vtáky schopné rozoznať, aké počasie prevláda v ich hniezdisku, vysvetľujú. "Ovplyvňujú ich aktuálne klimatické podmienky v Afrike a potrebujú priaznivé vzdušné prúdy, ktoré podporia ich let," dodala organizácia.

Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku predpokladá, že väčšina migrujúcich vtákov potrebuje lepšie podmienky, ako je napríklad výhodnejšie prúdenie vzduchu. "O tom, čo všetko ovplyvňuje vtáčiu migráciu, vieme stále pomerne málo. Navyše významné zmeny klímy v posledných desaťročiach preukázateľne vplývajú aj na fenomén vtáčieho putovania," poznamenal.

Ornitológovia čakajú na prílety trsteniarikov, sedmohlások, muchárikov či sokolov červenonohých. Jarná migrácia je podľa Slobodníka rýchlejšia než jesenná, vtáky sú poháňané inštinktom, hormónmi, "túžbou" po rozmnožovaní a výchove mláďat. Mestá sú hniezdiskom pre viac ako 50 druhov vtákov, z toho viac ako polovica je sťahovavých.