Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ornitológovia:Na Slovensku zimovalo 1328 myšiarok, najviac v Trebišove

Na snímke myšiarka ušatá. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Myšiarky si hniezdo nestavajú, ale obsadzujú staré hniezda po holuboch alebo krkavcovitých vtákoch.

Bratislava 10. marca (TASR) - Ornitológovia evidujú na Slovensku 106 miest, na ktorých zimovalo celkovo 1328 sov, myšiarok ušatých. Rekordne najviac spozorovali v centre Trebišova, kde zimovalo 107 jedincov. Na západe Slovenska boli početnejšie zimoviská s takmer štyrmi desiatkami sov v obciach Golianovo a Močenok. TASR o tom informoval Tomáš Veselovský z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS), ktorá robila monitoring myšiarok spolu s verejnosťou a dobrovoľníkmi zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

"Väčšina myšiarok už síce opustila zimoviská, no niektoré ostali hniezdiť v meste a nie je náročné ich nájsť. Ich prítomnosť prezradia vývržky popadané pod stromami. Ide o nestrávené zvyšky potravy, hlavne kosti a srsť z koristi," vysvetlil Veselovský. Dodal, že myšiarky treba pozorovať z dostatočnej vzdialenosti, aby sme ich nevyplašili.

Myšiarky si hniezdo nestavajú, ale obsadzujú staré hniezda po holuboch alebo krkavcovitých vtákoch. "Na vhodných lokalitách, kde je starých hniezd nedostatok, vieme myšiarkám pomôcť vyvesením polobúdok. Pri troche šťastia myšiarky polobúdku obsadia a budeme môcť až do leta sledovať nádherné prírodné divadlo," poznamenal Veselovský.