Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Orosz: Referendum prebieha bez problémov, všetky komisie fungujú

Na archívnej snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán delegovaný Ústavným súdom Slovenskej republiky Ladislav Orosz. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výpadky elektriny, ktoré sú v niektorých okresoch, by podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej nemali narušiť priebeh referenda.

Bratislava 21. januára (TASR) - Referendum zatiaľ prebieha bez problémov, fungovať by mali všetky okrskové volebné komisie. Na brífingu to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

"Nemáme v súčasnosti žiadnu informáciu, že by bol niekde problém. Všetky komisie by mali riadne fungovať a referendum prebieha tak, ako by malo," povedal Orosz.

O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov. Zo 79 utvorených špeciálnych komisií funguje 66. "Podľa informácií z okresov, 13 špeciálnych komisií nezačalo činnosť, lebo žiaden z voličov o špeciálne hlasovanie nepožiadal," vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Výpadky elektriny, ktoré sú v niektorých okresoch, by podľa nej nemali narušiť priebeh referenda. "Ak by sa situácia nevyriešila do večerných hodín, budeme informovať o postupe," dodala. Ak by niektoré okrsky nemohli pre výpadky energie fungovať a muselo by sa v nich hlasovanie prerušiť, hlasovanie by sa tam predlžovalo.

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí. "Nevieme povedať, koľko návratných obálok sa vrátilo, lebo lehota vypršala včera a obálky ležia na príslušných obciach," vysvetlila Chmelová.

Na Slovensku sa koná deviate referendum v histórii samostatnej SR. Týka sa zmeny Ústavy SR. Hlasovacie miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

Ľudia sa v referende môžu vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena Ústavy SR.