Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ortopéd Matejička uprednostňuje pri operáciách miniinvazívne techniky

Dr. Dušan Matejička. Foto: Súkromný archív - Dr. Dušan Matejička

Dušan Matejička študoval na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Po škole nastúpil na Kliniku úrazovej chirurgie do Nemocnice na Kramároch v Bratislave.

Brno 16. marca (TASR) – Ortopéd Dušan Matejička pôvodom zo Slovenska sa usiluje pri operáciách využívať najmä miniinvazívne techniky. V januári vykonal v Brne touto technikou unikátnu operáciu chrbtice - priestor medzi bedrovými stavcami vyplnil špeciálnym implantátom. Stalo sa tak po prvý raz v Českej republike, na Ortopedickej klinike Fakultnej nemocnice v Brne. Realizovala sa z tzv. šikmého prístupu.

Miniinvazívne techniky uprednostňuje predovšetkým pre ich šetrnosť k okolitým tkanivám. Výhoda takejto operácie oproti klasickej spočíva podľa neho aj v tom, že pacient príde o menšie množstvo krvi a zotavovanie je menej bolestivé.

Lekár zároveň ocenil podmienky, ktoré má ako odborník v Brne. "Podmienky sú dobré v tom, že sme pracovisko špecializované na operácie chrbtice - od úrazov cez degeneratívu, onkochirurgiu a deformity v celom rozsahu," spresnil lekár zo Serede.

Dušan Matejička študoval na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne. Po škole nastúpil na Kliniku úrazovej chirurgie do Nemocnice na Kramároch v Bratislave. Pracoval tam do roku 2015, keď sa opäť vrátil do Brna. Tentoraz už ako lekár medicíny.