Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Generáli krajín V4 rokovali o spolupráci, podpore Ukrajiny i migrácií

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Foto: TASR - Martin Baumann

Na spoločnom rokovaní s predstaviteľom ozbrojených síl Ukrajiny generáli krajín V4 opätovne odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie a Ukrajinu uistili o pokračovaní vojenskej a nevojenskej podpory.

Halič 16. novembra (TASR) - Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v uplynulých dňoch rokovali na území Slovenska o vzájomnej spolupráci, podpore Ukrajiny i nelegálnej migrácii. Na rokovaní sa zúčastnil aj predstaviteľ ozbrojených síl Ukrajiny. TASR o tom v stredu informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

Generáli zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska na stretnutí potvrdili príspevky do hlavných vojenských aktivít krajín V4, osobitnú pozornosť venovali pokračovaniu projektu spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín V4.

"Som rád, že moji kolegovia podporili novú iniciatívu slovenského predsedníctva V4, ktorou chceme podporiť zdieľanie poznatkov a praktických skúseností z prebiehajúcich vojenských operácií vrátane užšej spolupráce našich ozbrojených síl s ozbrojenými silami Ukrajiny. Naším spoločným cieľom je, aby sme tieto cenné poznatky čo najlepšie využili pri výcviku a dlhodobom rozvoji našich ozbrojených síl," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

Na spoločnom rokovaní s predstaviteľom ozbrojených síl Ukrajiny generáli krajín V4 opätovne odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie a Ukrajinu uistili o pokračovaní vojenskej a nevojenskej podpory. "Verím, že s generálom Zalužným na najbližšom rokovaní náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 spoločne vyhodnotíme prínos konkrétnych aktivít na podporu zdieľania poznatkov a skúseností na všetkých úrovniach velenia ozbrojených síl," dodal Zmeko.

Témou rokovania boli aj dosahy nárastu nelegálnej migrácie na bezpečnostnú situáciu v krajinách V4. Generáli hovorili aj o podpore, ktorú jednotlivé ozbrojené sily poskytujú pri zvládaní aktuálnej vlny nelegálnej migrácie.