Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

OS: Na vojenskej prehliadke v Paríži pochodujú aj slovenskí vojaci

Vojenské jednotky z Rumunska (vpredu) a zo Slovenska pochodujú počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv francúzskeho štátneho sviatku, Dňa dobytia Bastily v Paríži 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Slávnostná vojenská prehliadka na Elyzejských poliach sa koná pri príležitosti 233. výročia dobytia Bastily, zároveň je štátnym sviatkom Francúzskej republiky.

Bratislava 14. júla (TASR) - Na vojenskej prehliadke v Paríži organizovanej pri príležitosti osláv francúzskej revolúcie pochodujú vo štvrtok aj slovenskí vojaci. Ide o takmer dvadsiatku príslušníkov špeciálnych síl z trebišovského výsadkového práporu. Medzi pozvanými hosťami je tiež veliteľ Síl pre špeciálne operácie Branislav Benka. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Svojou prítomnosťou medzi deviatimi jednotkami krajín na východnom krídle NATO pochodujúcimi na čele prehliadky a ďalšími pozvanými štátmi tak symbolizujú pevné spojenectvo a aktívnu vojenskú spoluprácu v rôznych oblastiach," skonštatoval hovorca. Pripomenul, že historicky siaha vojenská spolupráca s francúzskymi ozbrojenými silami až do obdobia prvej svetovej vojny a vzniku československých légií, pri ktorom zohral hlavnú úlohu generál francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik.

Slávnostná vojenská prehliadka na Elyzejských poliach sa koná pri príležitosti 233. výročia dobytia Bastily, zároveň je štátnym sviatkom Francúzskej republiky.