Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ozbrojené sily: Očakáva sa, že k Rusku sa čoskoro pripojí i Bielorusko

Ukrajinskí vojaci prehľadávajú zničené vojenské vozidlo po bojoch 27. februára 2022 v Charkove. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky stále nedokázali obkľúčiť hlavné mesto Kyjev a, naopak, boli donútené na niektorých smeroch ustúpiť.

Bratislava 28. februára (TASR) - Za posledných 24 hodín nedošlo k výraznej zmene vojenskej situácie v rusko-ukrajinskom konflikte. Ruské jednotky stále nedokázali obkľúčiť hlavné mesto Kyjev a, naopak, boli donútené na niektorých smeroch ustúpiť. Podľa viacerých správ sa očakáva, že k agresii na strane Ruska sa v najbližšom čase pripojí aj Bielorusko. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Ozbrojeným silám Ukrajiny sa podarilo zadržiavať ruské vojská pri mestách Černihiv, Sumy, Charkov, protivník tu nedosiahol takmer žiadne územné zisky a, naopak, utrpel väčšie straty najmä na živej sile (mŕtvi i ranení) i zničenej obrnenej a zabezpečovacej technike. Najväčšie zisky ruské ozbrojené sily dosiahli na juhu Ukrajiny smerom z Chersonu na Mikolajiv," priblížil Zemanovič. Doplnil, že z mesta Melitopoľ postupovali ruské ozbrojené sily na sever na Zaporožie a na východ, kde sa im podarilo obkľúčiť mesto Mariupoľ.

Rusko nasadilo na boj v meste údajne viac ako 10.000 čečenských bojovníkov. Pri operáciách v hlavnom meste Kyjev bol jeden z plukov z Čečenska rozprášený a ich veliteľ v generálskej hodnosti padol v boji.

Ukrajinský vojak prechádza v sobotu 26. februára 2022 okolo trosiek horiaceho vojenského nákladného auta na ulici v Kyjeve na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


"Ukrajinským silám sa podarilo delostreleckou paľbou zničiť viacero kolón ruských vojsk, okrem iného asi 20 obrnených i neobrnených vozidiel na západ od Kyjeva v meste Buča, a prostredníctvom bezpilotných prostriedkov Bayraktar TB2 bola zničená kolóna ruských vojsk v blízkosti mesta Žitomir," uviedol Zemanovič.

Sily agresora nedokázali podľa OS SR zatiaľ prekonať ani ukrajinskú obranu pri meste Černihiv. Nebola pozorovaná rozsiahlejšia činnosť ruských jednotiek na Sumskom a Charkovskom smere, kde utrpeli v predchádzajúcich dňoch rozsiahle straty. Naopak, ozbrojeným silám Ukrajiny a ďalším bezpečnostným zložkám sa podarilo zlikvidovať jednotky ruské sily, ktoré prenikli do Charkova.

Po bojoch v ukrajinskom Charkove v nedeľu 27. februára 2022 horí obrnený transportér a poškodené ľahké úžitkové vozidlá.
Foto: TASR/AP


Prístavné mesto Mariupoľ na juhu Ukrajiny je poslednou prekážkou pre vytvorenie pozemného koridoru z Krymu na územie Ruskej federácie. "Napriek intenzívnemu ostreľovaniu a množstvu koordinovaných útokov ruské ozbrojené sily a separatistické jednotky nedokázali prekonať jeho obranu," informoval Zemanovič. Ruské výpady boli zlikvidované aj pri Mikolajeve a Chersone.

V ruských vojskách zaznamenali viaceré prípady paniky a dezercií. "V reakcii na viaceré vlastné neúspechy ruské jednotky ostreľovali balistickými strelami a strelami s plochou dráhou letu viaceré ciele, okrem iného v Žitomire, Černihive, Charkove a Mariupoli. Bohužiaľ, tak ako v predchádzajúcich dňoch znova boli zasiahnuté civilné budovy a zvýšil sa tak počet obetí medzi civilistami," priblížil hovorca.

Bytový dom poškodený po raketovom útoku na mesto Kyjev na Ukrajine v sobotu 26. februára 2022.
Foto: TASR/AP


K 27. februáru bolo podľa Ministerstva zdravotníctva Ukrajiny v dôsledku ruskej agresie na Ukrajinu zabitých 352 civilných obyvateľov Ukrajiny, z toho 14 detí. Zranených bolo 1684 osôb, z toho 116 detí.

V najbližšom čase sa očakáva pripojenie Bieloruska na stranu Ruska a vyslanie jeho kontingentu na Ukrajinu. Ukrajine už viaceré krajiny vrátane Slovenska dodali vojnový materiál, predovšetkým muníciu všetkého druhu vrátane leteckých striel vzduch-vzduch, prenosné protitankové a protilietadlové systémy, delostrelecké systémy a mínomety, letecké pohonné látky, zdravotnícky a spojovací materiál.

Na Ukrajine sa organizuje brigáda zahraničných dobrovoľníkov, ktorí by sa zapojili do odporu proti ruskej agresie. Ako uviedol Zemanovič, v súčasnosti je už avizované vyslanie dobrovoľníkov z Dánska a veteránov síl špeciálnych operácii z USA a Veľkej Británie.