Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

OS SR: Slovinskí vojaci doplnili medzinárodnú bojovú skupinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Táto skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine na začiatku apríla a je postupne dopĺňaná deklarovanými spôsobilosťami našich spojencov pod českým velením.

Bratislava 10. júna (TASR) - Medzinárodnú bojovú skupinu pod českým velením v ostatných dňoch doplnilo viac ako 90 slovinských vojakov s vybavením. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Mechanizovaná rota Slovinských ozbrojených síl doplnila pred nadchádzajúcou rotáciou českých a amerických jednotiek stavy Medzinárodnej bojovej skupiny NATO, aktuálne pôsobiacej v Centre výcviku v Lešti," ozrejmil Zemanovič. Táto skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine na začiatku apríla a je postupne dopĺňaná deklarovanými spôsobilosťami našich spojencov pod českým velením.

Celkovo sa bojová skupina skladá z časti zabezpečujúcej protivzdušnú a protiraketovú obranu so systémami Patriot a pozemného komponentu cvičiaceho spolu so slovenskými jednotkami vo výcvikových zariadeniach v Lešti. V priebehu nasledujúceho mesiaca dôjde podľa OS SR k postupnému vystriedaniu úderného komanda Armády ČR, ktoré sa podieľalo na vytvorení podmienok na pôsobenie bojovej skupiny. Bojová skupina tak dosiahne operačnú spôsobilosť plniť úlohy v zostave slovenskej 2. mechanizovanej brigády.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.