Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Základný vojenský výcvik začalo v Martine 149 nováčikov

Ilustračné foto Foto: TASR

Dĺžka výcviku je deväť týždňov. Počas tohto obdobia absolvujú budúci vojaci výcvik aj vo výcvikovom priestore Lešť.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Od apríla nastúpilo na základný vojenský výcvik 149 čakateľov prípravnej štátnej služby. Z tohto počtu sú tri ženy. Budúci vojaci absolvujú základný vojenský výcvik v Prápore výcviku v Martine. Informuje o tom webstránka Ozbrojených síl (OS) SR.

Samotný výcvik je rozdelený do troch častí. V prvej čakatelia absolvujú napríklad zdravotnícku prípravu, vojenskú etickú výchovu či logistickú prípravu. V druhej časti si precvičia napríklad hádzanie granátu či streľbu zo samopalu. Tretia časť je zameraná na taktickú prípravu a získanie topografických zručností. Dĺžka výcviku je deväť týždňov. Počas tohto obdobia absolvujú budúci vojaci výcvik aj vo výcvikovom priestore Lešť. Po úspešnom absolvovaní základného vojenského výcviku sú noví vojaci slávnostne vyradení a nastupujú na funkcie vo svojich materských vojenských útvaroch.

Prijatiu na základný vojenský výcvik predchádza samotný prijímací proces, ktorý pozostáva napríklad z preskúšania telesnej zdatnosti, posúdenia zdravotnej, psychickej spôsobilosti či personálneho pohovoru.