Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Slovensko

OS SR: Začína sa medzinárodné cvičenie European Shield

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednotky budú sústrediť svoje úsilie aj na vedenie rôznych druhov operácií.

Bratislava 18. októbra (TASR) - V niekoľkých výcvikových priestoroch a zariadeniach Ozbrojených síl (OS) SR sa začína plánovaná séria cvičení s názvom European Shield. TASR o tom informoval hovorca OS SR Štefan Zemanovič.

Ako priblížil, na aktivite sa okrem príslušníkov OS SR budú podieľať aj ďalšie krajiny Severoatlantickej aliancie a príslušníci ozbrojených síl Ukrajiny. "Úlohou cvičenia je zladenie si postupov, taktiky a výmena skúseností. Tie získajú účastníci priamo od ukrajinských vojakov, čo prispeje k zvýšeniu pripravenosti," priblížil hovorca.

Jednotky budú tiež sústrediť svoje úsilie na vedenie rôznych druhov operácií. "Okrem toho si ako hostiteľská krajina precvičíme spôsobilosti v oblasti plánovania. Na logistickej podpore jednotlivých fáz cvičenia, ktoré budú vykonané v najbližších týždňoch, sa budú podieľať jednotlivé účastnícke krajiny," dodal.

Cvičenie bolo schválené vládou SR, mandát hovorí o zapojení do 900 účastníkov, z toho je približne 200 ukrajinských príslušníkov ozbrojených síl.