Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Vojaci si na Lešti precvičujú prekonávanie vodných prekážok

Na archívnej snímke tank pri prekonávaní vodnej prekážky. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Pripravenosť viesť bojovú činnosť v prostredí s množstvom vodných prekážok má významný vplyv na úspech vojenských operácií, povedal veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovníka Slavomír Verčimák.

Bratislava/Lešť 8. septembra (TASR) - Takmer 250 vojakov, vodičov špeciálnych vozidiel pozemných síl s 24 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky si v priestoroch Centra výcviku v Lešti precvičuje prekonávanie vodných prekážok plavbou a brodením ťažkej bojovej techniky. Vzhľadom na terénne podmienky Slovenskej republiky ide o kľúčovú spôsobilosť bojových jednotiek pozemných síl. TASR o tom informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Pripravenosť viesť bojovú činnosť v prostredí s množstvom vodných prekážok má významný vplyv na úspech vojenských operácií. Aj preto túto schopnosť pravidelne preverujeme výcvikom v reálnych podmienkach," povedal veliteľ 2. mechanizovanej brigády plukovníka Slavomír Verčimák, pod ktorého velením cvičenie prebieha.

Vojaci si precvičujú svoju pripravenosť prekonať vodnú prekážku pomocou bojových vozidiel pechoty rôznych variant, tankov T-72 z výzbroje tankového práporu, alebo obrnených transportérov BRDM rožňavských chemikov.

"Aj napriek pokračujúcemu nasadeniu vojakov a techniky na pomoc obyvateľstvu, či už na hraniciach alebo pri zabezpečovaní návštevy pápeža, patrí výcvik k hlavným úlohám plneným ozbrojenými silami. Pripravenosť majstrovsky ovládať svoju zbraň a techniku je kľúčom k splneniu zákonom stanovených úloh. K tomu však potrebujeme aj modernú výzbroj zodpovedajúcu operačným požiadavkám," uviedol náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.