Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Záchranári posilnili kvôli pápežovi služby na tiesňovej linke 155

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníkov zhromaždení OS ZZS vyzýva, aby v prípade zdravotných ťažkostí vždy oslovili kontaktnú osobu Slovenského Červeného kríža (SČK), respektíve záchranára.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR v súvislosti s návštevou pápeža Františka na Slovensku posilnilo služby na tiesňovej linke 155 vo všetkých krajských operačných strediskách. TASR o tom informovala hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová s tým, že návštevníci stretnutí s pápežom by nemali zabudnúť ani na prevenciu.

Podľa jej slov ide najmä o dodržiavanie pitného režimu. V prípade, ak takéto osoby užívajú lieky, zdôraznila, že majú užiť predpísanú dávku. Dôležité je podľa zdravotníckych záchranárov mať aj primerané oblečenie, pevnú obuv a pokrývku hlavy.

Účastníkov zhromaždení OS ZZS vyzýva, aby v prípade zdravotných ťažkostí vždy oslovili kontaktnú osobu Slovenského Červeného kríža (SČK), respektíve záchranára. "V ľahších prípadoch, keď si zdravotný stav nevyžiada prevoz do nemocnice, pomôžu dobrovoľníci SČK a prítomné posádky ZZS. Ak si zdravotný stav vyžiada po ošetrení transport do nemocnice, bude na miesto vyslaná ostrá ambulancia zo systému záchrannej zdravotnej služby," uviedla Krčová.

Verejné priestory zabezpečujú dobrovoľníci SČK, Záchranná zdravotná služba Bratislava a Záchranná služba Košice. Posádky záchranárov aj ambulancie záchrannej zdravotnej služby sú pripravené na pevných stanovištiach. V Košiciach, Šaštíne a v Prešove budú podľa Krčovej k dispozícii aj heliporty a leteckí záchranári.

"Navyše, v týchto mestách budú dvojice operátorov z linky 155 priamo v riadiacich centrách na mieste zabezpečovať komunikáciu medzi krajskými operačnými strediskami a posádkami ZZS a SČK, ako aj logistiku a manažment pomoci pre pacientov," uzavrela Krčová.