Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Zdravotnícki záchranári pomáhali vo štvrtok pri 77 kolapsoch z tepla

Pretrvávajúce horúčavy na Slovensku znepríjemňujú život všetkým vekovým kategóriám. Najrizikovejšie skupiny sú deti a starší ľudia. Na snímke záchranná zdravotná služba zasahuje na Trnavskom mýte. Foto: TASR/Pavol Neubauer

Najviac prípadov bolo v Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde zaznamenali po 14 prípadov kolapsov z tepla.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Zdravotnícki záchranári pomáhali vo štvrtok (13. 8.) pri 77 kolapsoch z tepla. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Najviac prípadov bolo v Trenčianskom a Žilinskom kraji, kde zaznamenali po 14 prípadov kolapsov z tepla. Naopak, najmenej - a to šesť, ich bolo v Trnavskom kraji. V Prešovskom kraji to bolo 13 a v Nitrianskom deväť prípadov. Po sedem prípadov hlásili v Bratislavskom, Banskobystrickom a Košickom kraji.

Deti by mali piť pred každou fyzickou aktivitou aj po nej. Najmenšie deti je vhodné počas dňa aj ochladzovať, napríklad ich denne niekoľkokrát sprchovať alebo pretrieť vlhkým uterákom. Seniori a chronicky chorí ľudia by mali obmedziť aktivity na minimum a von vychádzať ráno.

Počas letných horúčav je vhodné nosiť ľahké letné oblečenie a dodržiavať pitný režim. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Piť treba pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu.