Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Osem kórejských univerzít spolupracuje so Strojníckou fakultou STU

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vyvrcholením spoločného projektu bude v piatok (3. 2.) prezentácia dosiahnutých výsledkov riešení jednotlivých medzinárodných výskumných tímov.

Bratislava 31. januára (TASR) - Osem kórejských univerzít si vybralo pre svoj projekt v oblasti "automotive" Strojnícku fakultu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. V týchto dňoch sa nachádzajú v Bratislave 40 študenti a traja profesori z ôsmich univerzít Južnej Kórey, študenti pricestovali v rámci spoločného projektu Automobily budúcnosti, DSC RIP. TASR o tom informovala Renáta Sovišová zo Strojníckej fakulty STU.

V rámci Global Capstone Design vytvoria kórejskí študenti spoločne s 20 študentmi zo Strojníckej fakulty STU osem inovatívnych tímov, ktoré budú v priebehu najbližších dní hľadať nové progresívne riešenia v automobilovom priemysle.

"Automobil budúcnosti nemôže byť len luxusným hotelom na kolesách prinášajúcim rozprávkové zisky výrobcom. Musí predovšetkým spĺňať prísne požiadavky z pohľadu ochrany životného prostredia. Úlohou budúcich konštruktérov a technológov je hľadať a aplikovať pri návrhu a výrobe nových automobilov také inovatívne riešenia, aby ich používanie a spracovanie odpadu po uplynutí ich životnosti malo minimálne negatívne dosahy na životné prostredie," uviedol dekan Strojníckej fakulty STU Ľubomír Šooš. Young Bae Jung z Národnej univerzity Hanbat, vedúci projektu DSC RIP, dúfa, že prostredníctvom tohto podujatia nadviažu s vedením Strojníckej fakulty STU a študentmi užšie vzťahy v rôznych oblastiach vrátane strojov a elektroniky v oblasti budúcej mobility.

Vyvrcholením spoločného projektu bude v piatok (3. 2.) prezentácia dosiahnutých výsledkov riešení jednotlivých medzinárodných výskumných tímov. Projekt bude pokračovať aj ďalej. Skupina študentov a pedagógov zo Strojníckej fakulty TU plánuje absolvovať podobný program v Južnej Kórei v apríli.