Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Oslavuje K. Magálová, študenti vytvorili prológ k Nežnej revolúcii

Foto: Teraz.sk/TASR

Meniny má dnes Agnesa. Jej meno je gréckeho pôvodu a v preklade znamená "čistá", "nevinná".

Bratislava 16. november (TASR) – Písal sa 16. november 1989 a centrom Bratislavy prešiel sprievod 250 študentov, ktorí žiadali nielen reformy v školstve, ale aj demokratizáciu spoločnosti. Pred budovou ministerstva školstva sa stretli s vtedajším komunistickým funkcionárom Gejzom Šlapkom. Nezasiahli proti nim policajti, o ich akcii informovala dokonca aj televízia. Kým táto nepovolená demonštrácia sa zaobišla bez incidentov, na ďalší deň povolená demonštrácia v Prahe vyústila do násilného zásahu, ktorý viedol k štrajku študentov a pádu komunistického režimu.



Zhodou okolností sa práve 16. novembra 1947 v Bratislave konala posledná manifestácia Demokratickej strany, na ktorej sa zúčastnilo 30.000 ľudí. Asi málokto z jej účastníkov tušil, že sloboda prejavu bude potlačená na viac než štyri desaťročia.



V čase prechodného uvoľnenia pomerov zavítali do socialistického Československa módne trendy zo zahraničia. Napríklad taká voľba kráľovnej krásy. V roku 1967 Alžbeta Štrkulová zvíťazila v súťaži krásy v Československu - Dievča 67. A ako prvá Slovenka sa zúčastnila v Londýne na súťaži o najkrajšiu ženu sveta - Miss World, kde obsadila piate miesto.



KAREL HYNEK MÁCHA podľa niektorých názorov vtrhol do literatúry z budúcnosti. V skutočnosti sa narodil 16. novembra 1810. Bol najväčším predstaviteľom českého romantizmu a autorom známej básnickej skladby Máj, ktorej začiatok poznajú celé generácie: Byl pozdní večer první máj, večerní máj byl lásky čas...



Hudbu, ktorú komponoval PAUL HINDEMITH rozhodne nemožno označiť za romantickú. Nemecký hudobný skladateľ a priekopník moderny sa narodil pred 126 rokmi.



Meniny má dnes Agnesa. Jej meno je gréckeho pôvodu a v preklade znamená "čistá", "nevinná".



V roku 1806 sa v Brezne narodil evanjelický kňaz, básnik, pedagóg, publicista a národný buditeľ KAROL KUZMÁNY, spoluzakladateľ Matice slovenskej a jej prvý podpredseda.



Pred 98 rokmi sa narodil v Abranovciach prešovský biskup JÁN HIRKA, ktorý sa významnou mierou pričinil o obnovu a zveľadenie gréckokatolíckej cirkvi.



Dramatik a spisovateľ OSVALD ZAHRADNÍK bol predovšetkým divadelným autorom, divákov však zabával aj seriál Tridsaťdeväť stupňov v tieni, pod ktorým je podpísaný ako scenárista. Narodil sa pred 89 rokmi Veľkom Bočkove na území vtedajšej Podkarpatskej Rusi.



Osobnosťou Slovenského národného divadla, ale aj výraznou filmovou a televíznou herečkou je KAMILA MAGÁLOVÁ. Dnes je príležitosť jej zablahoželať k 71. narodeninám. Všetko najlepšie!