Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Oslavuje Oľga Szabová, slovenský vedec Ján Vilček získal ocenenie

Foto: Teraz.sk/TASR

Pred 27 rokmi vstúpila do platnosti Asociačná dohoda o pridružení Slovenskej republiky do Európskej únie.

Bratislava 31. januára (TASR) – Speváčka OĽGA SZABOVÁ-VELČOVSKÁ bola hviezdou slovenskej populárnej hudby v 60. a 70. rokoch. V 90. rokoch zažila úspešný comeback aj vďaka televíznej relácii Repete. Umelkyňa, ktorá spojila svoj život s Jurajom Velčovským, a tiež s jeho orchestrom, sa dnes dožíva 80 rokov.



Mnohí poslucháči si určite spomenú na príjemný hlas známeho rozhlasového redaktora a publicistu ERNESTA WEIDLERA. Dnes by mal 89 rokov.



Novinár, vysokoškolský pedagóg a štátnik MILAN HODŽA bol v poradí jedenástym medzivojnovým premiérom Československej republiky - a prvým Slovákom v tejto funkcii. Narodil sa 1. februára 1878.



Česká spisovateľka MARIE MAJEROVÁ bola známa svojou ľavicovou a komunistickou orientáciou. Jej dievčenský román Robinsonka sfilmoval režisér Karel Kachyňa. Narodila sa pred 140 rokmi.



Americký herec CLARK GABLE bol hviezdou amerického filmu 30. a 40. rokov. Známy je z filmov Stalo sa jednej noci a Odviate vetrom. Narodil sa pred 121 rokmi. Krátko pred smrťou dokončil film Mustangy, v ktorom po jeho boku hrali Marylin Monroe a Eli Wallach.

Na archívnej snímke Clark Gable ako Rhett Butler po boku Vivien Leigh (Scarlett O'Hara) vo filme Odviate vetrom.
Foto: TASR/AP


V Martine začali 1. februára 1881 vychádzať obnovené Slovenské pohľady, časopis pre literatúru, vedu, umenie a politiku.



Pred 108 rokmi slávnostne otvorili elektrickú trať medzi Viedňou a Bratislavou. Pravidelná doprava sa začala 5. februára. Pre Bratislavčanov to bola Viedenská električka a pre Viedenčanov Pressburgerbahn, teda Prešporská dráha. Slovenská časť zanikla po obsadení Petržalky v októbri 1938.



Pred 31 rokmi juhoafrický prezident Frederik Willem de Klerk oznámil v parlamente koniec politiky rasovej segregácie, teda apartheidu.



Sedemdesiat rokov by sa dnes dožila poetka, spisovateľka a dramaturgička DANIELA HIVEŠOVÁ-ŠILANOVÁ.



Herec a šansoniér IGOR ŠEBO od roku 1993 žije a pracuje v Prahe. Dnes mu jeho priaznivci môžu blahoželať k 66. narodeninám.



Pred 92 rokmi sa narodil ruský prezident BORIS NIKOLAJEVIČ JEĽCIN. Vyviedol Ruskú federáciu zo Sovietskeho zväzu, stál pri reformách krajiny. Keďže mu ani pohárik vodky nebol cudzí, trpel zdravotnými problémami, pre ktoré odišiel z funkcie v závere roka 1999. Vystriedal ho Vladimir Putin. Zomrel v roku 2007.

Boris Jeľcin, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Pred 27 rokmi vstúpila do platnosti Asociačná dohoda o pridružení Slovenskej republiky do Európskej únie.



Slovenský vedec, mikrobiológ Ján Vilček, ktorý žije v New Yorku, si pred deviatimi rokmi prevzal z rúk amerického prezidenta Baracka Obamu Národnú medailu za technológiu a inováciu. Ide o najvýznamnejšie národné ocenenie v oblasti technologického pokroku.

Americký prezident Barack Obama (vpravo) odovzdáva slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu - Národnú medailu za technológiu a inováciu (National Medal of Technology and Innovation) počas slávnosti v Bielom dome vo Washingtone. Archívne foto.
Foto: TASR/AP


Ženské meno Tatiana má latinský pôvod. Z prekladu nám voľne znie ako "ustanovovať, rozdeľovať".