Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Narodeniny oslavujú herečky Zuzana Tlučková aj Mia Farrow

Foto: Teraz.sk/TASR

The Beatles pred 58 rokmi dobyli Ameriku. Na letisku v New Yorku pristáli 7. februára 1964 a o dve noci neskôr debutovali naživo v ich prvom televíznom vysielaní v USA.

Bratislava 9. februára (TASR) - Pred 226 rokmi, teda 9. februára 1796 sa v Brezovej pod Bradlom narodil učiteľ a národný buditeľ SAMUEL JURKOVIČ. Zhodou okolností v ten istý deň, 9. februára 1845, teda na svoje 49. narodeniny, založil Jurkovič v Sobotišti prvý gazdovský spolok v Európe.


V stredu oslavuje 85 rokov slovenský výtvarník ZÁBOJ BOHUSLAV KUĽHAVÝ, ktorý ako jeden z prvých umelcov presadzoval na Slovensku postmoderné maliarstvo. Za svoju tvorbu počas pôsobenia v USA získal významné ocenenie od Metropolitan Museum of Art v New Yorku.


Okrúhlu šesťdesiatku slávi obľúbená herečka ZUZANA TLUČKOVÁ, ktorá bola súčasťou humoristických relácií ako napríklad Telecvoking (1996). Z televíznych obrazoviek je známa aj vďaka obľúbenému sitcomu Susedia (2006). Momentálne možno herečku vidieť na javisku Divadla Komédie, kde hrá v inscenáciách Horúca sprcha či Klimaktérium... a čo?
Na archívnej snímke Maroš Kramár a Zuzana Tlučková v komédii Mandarínková izba.
Foto: TASR - Štefan Puškáš

V rovnaký deň ako slovenská herečka sa narodil aj jej americký kolega JOE PESCI. Držiteľ Oscara v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe v kriminálnej dráme Mafiáni sa dožíva 79 rokov.

Na archívnej snímke z 9. decembra 2019 herci Joe Pesci (vľavo) a Robert De Niro počas scény z filmu The Irishman.
Foto: TASR/AP

Fanúšikovia literatúry sa dnes možno začítajú do jednej z kníh nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, autora próz ako Pomalý muž či Ježišovo detstvo. JOHN MAXWELL COETZEE má 82 rokov.


V deviaty februárový deň roku 1944 sa narodila aj afroamerická spisovateľka, feministka a držiteľka Pulitzerovej ceny ALICE MALSENIOR WALKEROVÁ. Podpísala sa pod známy román The Color Purple na základe ktorého vznikol aj film v hlavnej úlohe s Whoopi Goldberg.


The Beatles pred 58 rokmi dobyli Ameriku. Na letisku v New Yorku pristáli 7. februára 1964 a o dve noci neskôr debutovali naživo v ich prvom televíznom vysielaní v USA. The Ed Sullivan Show, v ktorej sa predstavili, si pozrelo takmer 73 miliónov divákov.
Na archívnej snímke pózujú členovia britskej rockovej skupiny The Beatles zľava Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr a George Harrison.
Foto: TASR/AP


Priekopník austrálskeho letectva CHARLES KINGSFORD-SMITH prišiel na svet pred 125 rokmi a opustil ho za dosiaľ neobjasnených okolností. V novembri 1935 jeho lietadlo zmizlo nad Andamanským morom.


Spisovateľ, publicista a scenárista JOZEF PUŠKÁŠ má 71 rokov. Medzi jeho známe diela patria prózy ako Hra na život a na smrť, Smrť v jeseni alebo Freud v Tatrách.
Jozef Puškáš, archívna snímka.
Foto: TASR Martin Baumann

Umelkyňa známa z mysteriózneho thrilleru Romana Polanského Rosemaryino dieťa, ale aj z filmov svojho bývalého partnera Woodyho Allena MIA FARROW dnes oslavuje 77 rokov.
Na archívnej snímke z 15. októbra 2018 Mia Farrow.
Foto: TASR/AP

V Oslanoch sa 9. februára 1892 narodil pedagóg, teológ a slovenský rímskokatolícky biskup EDUARD NÉCSEY. Pápež Pavol VI. ho menoval v máji roku 1968 za titulárneho arcibiskupa.


Meninový verš dnes môžete predniesť všetkým Zdenkom. Toto mužské meno má český pôvod a vo voľnom preklade znie ako "tu slávny", "oslavujúci dielo".