Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Oslavujú Oliver Andrásy a Rišo Lintner, aj Frida zo skupiny ABBA

Foto: Teraz.sk/TASR

Novela Nylonový mesiac, ktorú sfilmoval režisér Eduard Grečner, patrí k najznámejším dielam spisovateľky Jaroslavy Blažkovej.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Novela Nylonový mesiac, ktorú sfilmoval režisér Eduard Grečner, patrí k najznámejším dielam spisovateľky JAROSLAVY BLAŽKOVEJ. Obľúbená autorka kníh pre deti i dospelých sa narodila 15. novembra 1933. V roku 1968 emigrovala a jej domovom sa stala Kanada.

Humorista, moderátor, scenárista a režisér OLIVER ANDRÁSY bol priekopníkom rozhlasových zábavných relácií. Obľúbili si ho aj televízni diváci napríklad aj vďaka relácii Aj múdry schybí. Dnes oslavuje 64. narodeniny.

O 20 rokov mladší je hokejový obranca RICHARD LINTNER, ktorý Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta - napríklad aj v roku 2002, keď si naši reprezentanti zo šampionátu priniesli zlato. Hrával aj v NHL, vo Švédsku a Švajčiarsku, dnes s chuťou a šarmom komentuje hokejové zápasy.

Legendárna skupina ABBA sa vracia k svojim fanúšikom prostredníctvom digitálnych koncertov. Hity ako Fernando, Chiquitita, S.O.S., Waterloo či Dancing Queen sú stále populárne na celom svete. Speváčka skupiny ANNI-FRID (FRIDA) LYNGSTADOVÁ dnes oslavuje 76. narodeniny.

Už 89. narodeniny bude mať britská speváčka a herečka PETULA CLARKOVÁ. Svojho času bola najúspešnejšou britskou interpretkou.

JOZEF KARIKA je známy ako autor akčných románových trilerov, napríklad V tieni mafie, Čas dravcov alebo Nepriateľ štátu. Dnes má 43 rokov.

Pred 41 rokmi pápež Ján Pavol II. podnikol svoju prvú pastoračnú cestu do Nemecka - v tom čase len do jeho západnej časti, teda do Spolkovej republiky Nemecko. Hlava katolíckej cirkvi zavítala medzi nemeckých veriacich prvý raz po 198 rokoch.

Svätý Albert Veľký alebo tiež Albert Magnus bol všestranný učenec. Vynikal vo filozofii i v prírodných vedách. Narodil sa v roku 1193 a zomrel 15. novembra 1280. Na jeho počesť sa tento deň stal sviatkom Svätého Alberta veľkého, patróna vedcov.

Rovnako je 15. november od roku 1980 Dňom väznených spisovateľov. Pripomína osudy spisovateľov, ktorí sú prenasledovaní pre svoju tvorbu a postoje.

Pred 33 rokmi z kozmodrómu v Bajkonure odštartoval na svoj prvý a súčasne posledný let prvý ruský raketoplán Buran. Na jeho palube nebola posádka, let riadili automaty. Pristál po dvoch obletoch Zeme.

Meno Leopold má nemecký pôvod a v preklade znamená "pre ľud statočný, smelý". K najznámejším nositeľom tohto mena patril herec Leopold Haverl.