Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Oslavy SNP ponúknu suvenírovú eurobankovku či preukaz zo zemľanky

Pamätník Múzea SNP v Banskej Bystrici Foto: TASR

Jednou z atraktívnych zmien osláv SNP bude ich začiatok. Ten je plánovaný na 28. augusta na 15. h, kedy odštartuje jazdou dobovej cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice.

Banská Bystrica 22. augusta (TASR) – Každoročné celoštátne oslavy Slovenského národného povstania (SNP) organizuje Múzeum SNP v Banskej Bystrici najmä pre mladých, aby vedeli, aký význam v našej histórii má pamätný 29. august 1944 a už viac ako desať rokov ich robí z úcty k národným dejinám, na ktoré sa nesmie zabudnúť. Tohtoročné oslavy 74. výročia SNP potrvajú dva dni a návštevníkov čakajú novinky.

"Na základe množstva návštevnícky atraktívnych sprievodných programov, aktívnej spolupráce mladej generácie, získania zaujímavých partnerov sa podarila zásadná zmena vnímania štátneho sviatku u domácej a zahraničnej verejnosti. Dôkazom je i zahraničná účasť, ktorá bude mať zastúpenie v počte viac ako 34 krajín," konštatovali v stredu na tlačovej besede zástupcovia Múzea SNP.

Jednou z atraktívnych zmien osláv SNP bude ich začiatok. Ten je plánovaný na 28. augusta na 15. h, kedy odštartuje jazdou dobovej cyklistickej eskadróny zo Zvolena do Banskej Bystrice. Vojaci v dobových uniformách sa sformujú na zvolenskom Námestí SNP a v sprievode historických vozidiel sa vydajú na jazdu cez okolité obce. Ukončia ju symbolicky pri Pamätníku SNP v Banskej Bystrici, kde oslavy pokračujú o 19. h slávnostným koncertom Štátnej opery.

Oslavy SNP sa 29. augusta ponesú už v tradičnom, oficiálnom duchu. O 11. h ich otvorí prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR, nasledovať bude pietny akt kladenia vencov a slávnostné zhromaždenie otvorí slovenská hymna v podaní priameho účastníka SNP Vladimíra Strmeňa a Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Na tribúne, kde s príhovormi dopoludnia vystúpia najvyšší ústavní činitelia, zhruba od 14. h sa začne kultúrny program, v ktorom sa predstavia folklórny súbor Zemplín, rocková kapela vzdušných síl USA v Európe Touch'N Go, banskobystrická formácia Družina, ruský spevácky súbor Babkini vnuci, Diabolské husle a Jana Orlická. Program vyvrcholí koncertom kapely Korben Dallas.

Počas dňa nebudú chýbať ani statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR či dobový vojenský tábor klubov vojenskej histórie. Múzeum SNP bude v tento deň otvorené bezplatne.

Ako zdôraznil Dalibor Lesník, marketingový manažér Múzea SNP, aj v tomto roku sa návštevníci môžu na oslavy do Banskej Bystrice odviezť vlakmi z ktorejkoľvek železničnej stanice na Slovensku výhodnejšie. Zaplatia len cestu na oslavy, naspäť pocestujú bezplatne. Oficiálny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko im poskytne 50-percentnú zľavu. Cestovný lístok však musí byť označený pečiatkou organizátora v pokladnici Múzea SNP.

"Novinkou tohtoročných osláv bude dotykový terminál umiestnený v partizánskej zemľanke, ktorý ľuďom priblíži históriu partizánskych bunkrov a ponúkne im možnosť vytvoriť si vlastný vojenský preukaz, ktorý môžu poslať na e-mail priateľom a známym," dodal Lesník.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na novú suvenírovú eurobankovku s motívom Pamätníka SNP a pancierových vlakov. Kde sa bude dať kúpiť a od koľkej hodiny, vyhlásia organizátori na hlavnej tribúne okolo 14.00 h. Keďže múzejníci objednali vyšší náklad, malo by sa vraj ujsť každému záujemcovi.