Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vyše 70 delegátov Rady Európy sa vyjadrilo proti revizionizmu

Pohľad na komplex budov Rady Európy vo francúzskom Štrasburgu. Archívna snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Deklaráciu podľa nej podpísali napríklad delegáti z Azerbajdžanu, Arménska, Nemecka, Grécka, Moldavska, Srbska, Turecka, Francúzska, Českej republiky a ďalších štátov vrátane Slovenskej republiky.

Štrasburg 31. januára (TASR) - Vyše 70 delegátov Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) zo 17 štátov podpísalo deklaráciu proti revizionizmu druhej svetovej vojny, ktorú navrhla ruská delegácia. Dokument bol zverejnený na webovej stránke PZ RE so statusom písomného vyhlásenia, čo znamená, že jeho obsah odráža postoj len tých poslancov, ktorí ho podpísali. Informovala o tom v piatok agentúra TASS.

Deklaráciu podľa nej podpísali napríklad delegáti z Azerbajdžanu, Arménska, Nemecka, Grécka, Moldavska, Srbska, Turecka, Francúzska, Českej republiky a ďalších štátov vrátane Slovenskej republiky.

"Druhá svetová vojna bola obrovskou tragédiou pre národy Európy, ako aj pre celý svet ako celok, pričom v európskych krajinách zostali desiatky miliónov mŕtvych... Norimberský tribunál vykonal dôkladnú právnu analýzu udalostí tej doby a odsúdil páchateľov barbarských zločinov proti ľudskosti... Je smutné, že s postupom času sa teraz nielenže zabúda na ponaučenia z dejín, ale tiež sa úmyselne skresľujú pre politické ciele. Panuje aj rozhorčenie nad ničením pohrebných miest vojakov, ktorí padli v boji za oslobodenie Európy... S blížiacim sa 75. výročím konca druhej svetovej vojny odsudzujeme akékoľvek pokusy o skresľovanie historickej pravdy a vyzývame na podporu globálnej iniciatívy na udelenie statusu svetového dedičstva víťazstvu nad nacizmom v druhej svetovej vojne a pomníkom tým, ktorí bojovali proti nacizmu vo všetkých krajinách," uvádza sa v deklarácii.

Zdroj v ruskej delegácii pre TASS uviedol, že deklarácia bude prístupná na podpis počas zimného aj jarného zasadnutia PZ RE a že pre ruských zákonodarcov je kľúčové, aby "mobilizovali zástupcov parlamentov na európskej úrovni".